Za krásnými šperky do těšínského muzea

Nechte se oslnit krásou těšínských krojových šperků. Krásné ukázky lidového šperkařství jsou k vidění až do 26. února 2023 v historické budově Muzea Těšínska v Českém Těšíně. Výstava Krása v kovu zakletá představuje šperky, které se používaly převážně k těšínským a jablunkovským krojům. Vidět tak můžete třeba stříbrné krojové pásy, háčky a spony, knoflíky a gombíky, filigránové perly nebo ozdobné girlandové náhrdelníky.

Muzejníci na svých stránkách také píší: „Touha po zdobení těla a oděvu je lidstvu vlastní od nepaměti. Šperk měl v historii mnoho podob. Nosili jej příslušníci šlechtických rodů, měšťané i venkovský lid. Právě šperky používané k tradičnímu lidovému oděvu jsou fenoménem, který odlišuje kroje Těšínského Slezska od ostatních regionů. Nikde jinde v českých zemích ani v sousedním Polsku se nedochovaly tak rozsáhlé kolekce krojových šperků jako právě zde. Šperky a jejich motivy nesou znaky renesanční a barokní zdobnosti. V průběhu 18. století se rozšířily do venkovského prostředí, kde zlidověly.“

Díky výstavy se můžete alespoň pomyslně nahlédnout do zlatnické dílny a seznámit s významnými zlatnickými rody a dílnami. Výstava také seznamuje se šperkařskými výrobními postupy, jako je odlévání stříbra, lisování pomocí kovových raznic nebo filigránová technika kroucených stříbrných drátků.

(hav, foto: facebook.com/muzeumtesinska)

Příbuzné články