Po stopách zakladatele genetiky s venkovní hrou v jeho rodné vsi

Zpestřit si volný čas třeba s dětmi můžete díky venkovní šifrované hře s názvem "Johann. Po stopách zakladatele genetiky" v jeho rodné vsi. Hru, zaměřenou na dětství Gregora Johanna Mendela a jeho rodnou obec Vražné, kterou najdete na Odersku, připravilo Národní zemědělské muzeum Ostrava.

Hra Johann je vzdělávací i volnočasová aktivita, kterou ocení všichni, kteří mají rádi netradiční zábavu v přírodě. Užijí si ji dospělí i děti od deseti let. Při hře poznáte důležité milníky Johannova života ve vsi i zajímavosti o jeho rodině a dětství. Příběh vypráví o několika místech spjatých s Johannovým životem, která také hráči postupně navštíví. Mnohým by se mohlo zdát, že jsou to místa známá a nic nového se nedozvědí, nicméně ke každému zastavení se pojí zajímavosti, které mohou překvapit i zkušeného oderského rodáka. A pokud ne, opakování je přece matka moudrosti.

K zahájení hry je potřeba zakoupit obálku s návodem, mapou a úkoly, která je k dostání přímo v Rodném domě G. J. Mendela nebo také v Národním zemědělském muzeu v Ostravě. Zahrát si ji můžete jen jednou a k jejímu spuštění potřebujete chytrý telefon s přístupem k internetu. Nezbytným společníkem každé hry je totiž mobilní aplikace. Ta plní roli průvodce a kontroluje správnost odpovědí, které do aplikace zapisujete, díky čemuž pak můžete ve hře dále postupovat. Během hry projdete trasu dlouhou přibližně tři kilometry, která je vhodná i pro kočárky nebo cyklisty. Můžete si zahrát také ve skupinách a soutěžit mezi sebou, kdo trasu zvládne rychleji a dříve dočte příběh až do konce.

Venkovní hra Johann je vhodnou příležitostí, jak zabavit děti staršího školního věku. Díky kombinaci tradiční hry a moderních technologií se děti dostanou z oblíbeného virtuálního světa do přírody, odkud si odnesou nové zážitky a něco se naučí. Kdo ví, třeba je bádání, šifrování a příroda inspirují na jejich další cestě.

Jakmile hru zakoupíte, po stopách slavného genetika se můžete vydat kdykoliv. Pro spuštění hry není překážkou zimní období, ani zkrácená provozní doba Mendelova rodného domu. Hra Johann není ani nijak časově omezena, a může tak být třeba i skvělým zážitkovým dárkem. Aktuálně je k dostání v Rodném domě G. J. Mendela nebo Národním zemědělském muzeu v Ostravě, do budoucna by měla být dostupná na více prodejních místech.

(hav s využitím informací NZM, foto: nzm.cz)

Příbuzné články