Výstava „Počátky lyžníků v Beskydech“ propojuje historii se současností.

Výstava v Ostravském muzeu, která potrvá do 2.4. 2023 představí historii zimních sportů v Beskydech, technický vývoj lyží, skokanské můstky a jejich legendy, obnovené řemeslo výroby a expedice na jasankových lyžích za polární kruh, telemark a závody na historických ski v současnosti.  

Výstava je koncipována do několika navazujících částí a představí unikátní exponáty z mnoha muzeí i soukromých sbírek,“představuje výstavu kurátor výstavy a předseda spolku Elegant Michal Dvořák a dodává, že ve spolupráci s Ostravským muzeem se podařilo vytvořit unikátní výstavu svým rozsahem i obsahem.

Výstava je doplněna o interaktivní prvky a doprovodný program, například besedu se členy expedice na jasankových lyžích za polární kruh,“ říká ředitel Ostravského muzea Petr Petlička a zmiňuje také, že součástí expozice je dílna obnoveného řemesla výroby jasankových lyží, unikátní model a vizualizace obnovy skokanských můstků ve Frenštátě pod Radhoštěm, síň slávy Jiřího Rašky a Jiřího Parmy, nebo promítání krátký filmů.

Moderní formy prezentace historie jsou klíčem v komunikaci s veřejností a předávání kulturních i společenských hodnot, “ říká Karin Raszková zakladatelka spolku Elegant. „V loňském roce jsme ve spolupráci s Ostravským muzeem realizovali například komentované vyjížďky Do sedel, nebo řadu výstav v opuštěných výlohách, což vnímám jako jednu z mnoha kreativních a efektivních forem moderní prezentace historie“ dodává Raszková .

Další informace k výstavě: https://elegantspolek.cz/akce/pocatky-lyzniku-v-beskydech/
Informace o vstupném a otevírací době najdete na www.ostrmuz.cz.

(sd, Zdroj: TZ Kulturně sportovní spolek Elegant)

Příbuzné články