Pes baskervillský bude strašit na zámku v Karviné

Zámek Fryštát v Karviné zve na netradiční zahajovací akci v anglickém stylu k otevření hlavní turistické sezony roku 2023. Vše se chystá na sobotu 1. dubna a těšit se můžete na hrané výjevy během prohlídkové trasy 1. okruhu. Hrát se bude divadelní adaptace románu Pes baskervillský. Prodej vstupenek bude spuštěn na konci března.

Pořadatelé na svých internetových stránkách www.zamek-frystat.cz píší: „Trochu netradičně začínáme tajemně, skoro až hororově. Představíme vám volnou adaptaci slavného románu anglického spisovatele Arthura Conana Doylea Pes baskervillský. Tímto klasickým dílem založeným na kriminální fikci a mystériu zažijete setkání s fantomem nad blaty. Proslulý Sherlock Holmes s věrným druhem Wattsonem opět v akci, aby vyřešili záhadu přízraku pronásledujícího rod anglického šlechtice Baskervilla. Přijďte k nám zažít tajemný příběh o záhadné vraždě na blatech v Dartmooru, při kterém tuhne krev v žilách a zároveň se bránice marně brání smíchu.“

Akce je vhodná pro celou rodinu. Hrát bude Divadlo historie v pohybu Exulis, které má s podobnými akcemi spoustu zkušeností. Prohlídky budou budou začínat v časech: 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00 hodin.

Prodej vstupenek bude spuštěn od 28. března 2023. V den akce již může být vyprodáno, proto je doporučeno si předem možnost návštěvy tohoto představení v daný den ještě telefonicky ověřit na pokladně zámku (596 387 340).

Empírový zámek Fryštát je jedinečnou památkou svého druhu na Karvinsku a představuje opravdový unikát v regionu, který byl původně předurčen k výlučné industrializaci. O této skutečnosti svědčí i fakt, že se zámek Fryštát dochoval pouze jako jediný ze tří honosných zámků, které se na území města nacházely ještě ve 20. století.

Historie zámku je spjata především s jeho zakladateli, kterými byla knížecí rodina těšínských Piastovců, a s jeho posledními majiteli, hraběcím rodem Larisch-Mönnichů, který měl významné postavení u císařského dvora a byl spřízněn s císařovnou Alžbětou zvanou „Sissi“. Od roku 1997 je zámek po rozsáhlé rekonstrukci přístupný veřejnosti. V průběhu prohlídky stylově zařízených místností jak hlavní budovy zámku, tak budovy Lottyhaus, je návštěvník zasvěcen do života zdejší šlechty, zejména z období přelomu 19. a 20. století.

(hav, foto: zamek-frystat.cz)

Příbuzné články