Za sněženkami do lužních lesů a niv řeky Odry

Něžné květy sněženek jsou jedněmi z prvních, které každoročně ohlašují v našich zeměpisných šířkách blížící se jaro. A právě v těchto dnech je díky rozkvetlým sněženkám v některých lokalitách Chráněné krajinné oblasti Poodří krásně bílo.

Životodárnou tepnou této oblasti představuje řeka Odra, jejíž přirozeně meandrující tok je významným ekologickým prvkem Moravskoslezského kraje. Poodří je jedno z mála míst v České republice, zachovávající si takřka přirozený vodní režim. Proto zde byla roku 1991 vyhlášena CHKO Poodří, která se rozkládá na celkové ploše 82 km². Po bílé sněhové nadílce objevíte v lužních lesích a nivách řeky od března do dubna fascinující koberce sněženek, a poté v květnu rozkvete bíle silně aromatický česnek medvědí.

Tipem k výletu může být návštěva přírodní památka Sedlnické sněženky, kde se můžete dokonce vydat po Questing trase v obci Sedlnice. Pokyny si můžete stáhnout na webech obce, či v Bartošovicích na zámku, a uprostřed lesů a luk plných bělostných kvítků si pak užít spoustu legrace při plnění rozmanitých úkolů.

Lokalit se sněženkami je ale více, někdy stačí zajít podívat se třeba do lužních lesů poblíž ostravské Polanky. Na stránkách Kudyznudy.cz.

Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) je 15 až 20 cm vysoká bylina a podobně jako ostatní druhy sněženek má cibulku. Sněženky začínají kvést již na konci února a kvetou až do března, málokdy až do dubna. Pokud se na chvíli oteplí, sbírají včely medonosné uvnitř sněženkových květů nektar a pyl. Jiné druhy hmyzích opylovačů se zpravidla probouzejí ze zimního spánku později.

Sněženka podsněžník patří mezi mírně jedovaté rostliny, chrání se tak proti okusu živočichy. Její části, především cibulka, obsahují alkaloidy (zejména lykorin, galanthamin, tazetin), které se u člověka po pozření projevují průjem, zvracením a bolestmi břicha.

V minulosti patřila sněženka podsněžník mezi nejrozšířenější jarní rostliny v Česku. V současné době ji řadíme mezi vzácné a částečně chráněné druhy, což je následkem především ztráty přirozeného biotopu, vykopávání zahrádkáři a trhání v době květu. České právní předpisy ji řadí do kategorie „Ohrožené“ (třetí, nejnižší kategorie druhové ochrany). Na většině území se již vyskytuje pouze ostrůvkovitě, poměrně hojně roste např. na Opavsku a Zlínsku. Významnými lokalitami v ČR jsou např. přírodní památka Sněženky ve Vysokém lese či přírodní památka Sedlnické sněženky.

Lidovými názvy pro sněženku podsněžík jsou: bibolenka, bibonka, bimbonka, binbonka, biserka, koukoříček, koukořička, koukořík, kozí drist, kozí dříst, lesní cibule, lesní cibulka, podsněžník, podsněžník bílý, sněhovka, sněženka jarní, sněženka lesní, sněženka podsněžní, sněženka předjarní a vyskočilka.

(hav, foto: janha)

Příbuzné články