Také na nádraží v Karviné a v Opavě zastaví vzpomínkový legionářský vlak

Nádraží v Karviné je další zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po městech České republiky. Široké veřejnosti zde bude zdarma přístupný od úterý 18. až do neděla 23. dubna 2023. Další jeho zastávkou pak bude třeba Opava (25. - 30. 4.). Legiovlak můžete navštěvovat ve všední dny od 8 do 18 hodin a o víkendu od 9 do 19 hodin. Tento speciální vlak si klade za cíl oživit povědomí o československých legiích, jejich zásluhách na vzniku Československa a posilovat národní hrdost.

Legiovlak je projekt Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Ve všech vozech bude na návštěvníky čekat věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. legií.

Legiovlak se skládá z 14 zrekonstruovaných vagonů, které vám představí život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během první světové války. Pro co největší přiblížení podoby legionářských vlaků a životních podmínek byly vybrány pro rekonstrukci nejčastěji používané vozy. 

Vlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského (zrekonstruován na Slovensku), ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech čeká návštěvníky věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. legií.

Komentované prohlídky pro veřejnost se konají ve všední dny od 14 hodin, o víkendech pak každou celou hodinu. Další informace najdete na www.csol.cz/projekty/legiovlak a také na legie100.com/legiovlak.

(hav s využitím informací z kudyznudy.cz, foto: kudyznudy.cz)

Příbuzné články