Téměř čtyři desítky kostelů vítají ve svých prostorách turisty i poutníky

V květnu začal již sedmý ročník projektu Otevřené chrámy, díky kterému zpřístupňují křesťanské církve v Moravskoslezském kraji své sakrální památky pro turisty. Vyškolení průvodci v každém z 39 zapojených kostelů budou seznamovat až do konce října 2023 návštěvníky také s místními zajímavostmi.

V letošní nabídce se objevuje také několik novinek nebo obnovených premiér. „Zpřístupníme kostel sv. Jana Nepomuckého ve Staré Bělé, kapli Panny Marie Pomocnice křesťanů v Beskydech na Gruni u Starých Hamer, evangelický kostel v Orlové a kostel sv. Martina v Bohušově,“ vypočítává za Biskupství ostravsko-opavské vedoucí Odboru dotačních projektů a církevní turistiky Miroslav Přikryl. K nim se přidají oblíbené destinace – poutní místo Krnov-Cvilín nebo kostely a kaple na Radhošti, Hukvaldech, Hradci nad Moravicí nebo Štramberku. Celkový seznam 39 kostelů a vyhlídkových věží spolu s otevíracími dobami najdete na webu otevrenechramy.cz. Ten je letos podle organizátorů lépe propojený s internetovými stránkami Církevní turistiky a informačních center.

V loňském roce projekt Otevřené chrámy zaznamenal rekordní návštěvnost – 240 tisíc vstupů. Největší měrou se tehdy na nárůstu podílel poutní chrám na Cvilíně nad Krnovem.

„Těší mě, že při svých toulkách Moravskoslezským krajem mohou lidé v našich otevřených chrámech nejen poznávat jejich kulturní, duchovní a historické bohatství, ale také nacházet jedinečný prostor zklidnění a ticha, které člověk v dnešní zrychlené době velmi potřebuje,“ shrnuje význam projektu biskup Martin David, administrátor ostravsko-opavské diecéze.

Všechny důležité informace najdete na otevrenechramy.cz.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: otevrenechramy.cz)

Příbuzné články