Ostrava ožije už brzy oblíbenou muzejní nocí

Více než třicítka ostravských organizací bude zdarma hostit v sobotu 20. května 2023 ve večerních hodinách své návštěvníky. Už čtrnáctý ročník oblíbeného kulturního festivalu Ostravská muzejní noc je tady. Jednotícím tématem bude tentokrát recyklace. Festivalový program proto nabídne také zajímavé kreativní nápady, jak naložit s upcyklovatelným odpadem. Festival bude zahájen před Novou radnicí na Prokešově náměstí v Ostravě v Ostravě v 17.30 hodin. Brzo budou spuštěny rezervace na vybrané programy. 

Pokud se zúčastníte zahájení před radnicí, můžete se hned poté vydat třeba na komentovanou prohlídku radničních prostor. Přístupná bude také radniční věž s vyhlídkou, připraven bude i doprovodný program. Program zaměřený na recyklaci si připravily také nově zapojené instituce GDM contemporary, Galerie Díra nebo Futureum. Mezi nováčky se dále představí Ostrava Expat Centre, hravá galerie Dvorana a Galerie Fakulty umění.

Většina zapojených organizací nabízí interaktivní program a tvůrčí dílny. V Minikině Kavárna děti rozpohybují loutku ze starých filmových plakátů. V Galerii Díra zrecyklují staré osvětlené papíry a fotografie ekologicky vyvolají pomocí kávového roztoku. Recyklační workshopy nejen pro děti pořádají také Antikvariát a klub Fiducia, městská galerie PLATO Ostrava, Slezskoostravská galerie a GDM contemporary. Od poklusu mezi institucemi si návštěvníci mohou oddechnout při environmentálních hrách v Museu+ a ve Včelím městě v hravé galerii Dvorana. Dílny zaměřené na upcyklaci si návštěvníci užijí v Ostravském muzeu, kde si ozdobí tašku starými látkami a knoflíky, a v Galerii výtvarného umění v Ostravě si do ní ušijí peněženku ze starých bannerů. V Lidové konzervatoři a Múzické škole Ostrava si vytvoří šperky a originální výšivky, ve Střední umělecké škole, Ostrava vyrobí recyklované pohlednice nebo keramiku.

U Radnice obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a v Národním zemědělském muzeu děti i dospělí ochutnají jídla ze surovin, které mnohdy vyhazujeme. V Hasičském muzeu města Ostravy mohou děti experimentovat se starou hasicí technikou a v Oblastním spolku Českého červeného kříže se naučí zachraňovat životy. V TyfloCentru Ostrava si vyzkouší, co musí nevidomý člověk zvládnout v rámci běžného dne, a v Rádiu Ostravan se mohou zúčastnit živého vysílání. „Tvůrčí festivalový program doporučuji zakončit recyklovaným drinkem na párty vinylových nosičů v Klubu Parník. Cílem rozhodně není stihnout všechno, ale užít si to, co vás nejvíc baví,“ vybídla k návštěvě festivalu koordinátorka Andrea Węglarzyová.

Pro návštěvníky Ostravské muzejní noci budou dále připraveny volné a komentované prohlídky výstav, například ve Výstavní síni Sokolská 26, Výtvarném centru Chagall, Muzeu a Galerii Mlejn, Galerii Gong, Galerii Jáma 10, Galerii Fakulty umění (GAFU) a na Dole Michal. Vystoupení mezinárodního amatérského hudebního klubu nabídne Ostrava Expat Centre ve Futureu, unikátním prostoru zaměřeném na udržitelnost a recyklaci. Národní památkový ústav uspořádá přednášku o výzkumu historické krajiny na Jesenicku a Dopravní podnik Ostrava zpřístupní depozitář vozidel.

K přepravě mezi zapojenými institucemi bude opět možné využít čtyři muzejní autobusové linky Dopravního podniku Ostrava zdarma. Jejich jízdní řády jsou k dispozici na ostravskamuzejninoc.cz, kde je také zveřejněn podrobný program jednotlivých organizací.

Na některé aktivity je nutno se rezervovat předem. Rezervační formulář bude spuštěn v pondělí 15. května v 8 hodin ráno na webových stránkách festivalu.

(hav s využitím informací od organzátorů, foto: ostravskamuzejninoc.cz)

Příbuzné články