Pohledy na kroměřížskou Květnou zahradu jsou nyní působivější

V nádherné unikátní Květné zahradě v Kroměříži se po dvou letech obnovy znovuotevřela lávka na Kolonádě, která plní významnou funkci hlavního vyhlídkového bodu zahrady. Otevření Kolonády je spojeno s připomenutím 25. výročí zápisu zámku a zahrad na seznam světového dědictví UNESCO.

Květná zahrada v Kroměříži je otevřena celoročně a vybírat si můžete ze tří prohlídkových okruhů, z toho dva jsou s průvodcem. Významnou stavbou zahrady je Kolonáda, která v uplynulých dvou letech prošla zásadní obnovou. Po dvou letech tak opět poskytuje výhledy, bez kterých by zážitek nebyl pro návštěvníky úplný.

Kroměřížská Květná zahrada, známá též pod názvem Libosad, patří mezi nejvýznamnější zahradní díla v celosvětovém měřítku. Dnes je prakticky jediným představitelem takto komponovaného celku v Evropě. Květnou zahradu nechal vybudovat v druhé polovině 17. století olomoucký biskup Karel z Lichtensteinu-Castelkorna. První fáze výstavby, jež představila hlavní část zahrady, proběhla mezi lety 1665–1675. Druhá, doplňující, v průběhu osmdesátých let 17. století. Zahajovací práce řídil italský architekt Filiberto Luchese, po jehož smrti se úkolu zhostil jeho mladší kolega a spolupracovník Giovanni Pietro Tencalla. Květná zahrada byla spolu s Podzámeckou zahradou a zámkem v Kroměříži v roce 1998 zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Stavba arkádové galerie – Kolonády byla podle projektu Giovanniho Pietra Tencally dokončena v roce 1671. Svou délkou 244 metrů zaujímala celou jednu stranu Květnice. Kolonáda plnila hned několik funkcí. Především byla vstupním objektem, který v kompozici zahrady částečně nahrazoval chybějící budovu šlechtického sídla, a zároveň byla koncipována jako galerie soch.  V osmdesátých letech 20. století byla na střeše kolonády vybudována lávka, která návštěvníkům umožňuje přehlédnout z výšky výsadbu květin na tzv. Janákově parteru. Kolonáda převzala od Jahodových kopečků ve Štěpnici funkci hlavního vyhlídkového bodu zahrady.

Další informace včetně těch praktických najdete na kvetnazahrada-kromeriz.cz. Například o tom, že je zde aktuálně k vidění výstava Zahrady a zahradníci rodu Harrachů.

(hav s využitím tiskoví zprávy, foto: kudyznudy.cz)

Příbuzné články