Rodinná akce na kolech přispěje také na ochranu páchníka

Tour de aleje 2023 nabídne kromě cyklojízdy také divadlo, slam poetry a zábavu pro celou rodinu. V sobotu 24. června 2023 se stane Jistebník poblíž Ostravy centrem milovníků cyklistiky a unikátní přírody v Poodří. Odstartuje odsud šestý ročník rodinné cyklojízdy nazvané Tour de aleje, kterou pořádá spolek Arnika.

Patrony rodinné cyklojízdy jsou letos účastnice tří olympiád, šestačtyřicetinásobná mistryně ČR, čtyřnásobná mistryně Evropy a mistryně světa Lada Kozlíková - Usnulová, dále herec, textař a režisér Vilém Dubnička a nakonec také geomorfolog a geoekolog z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity Jan Hradecký.

Na akci zahraje divadlo Milana Šťastného Pohádku o Koblížkovi, těšit se můžete na slam poetry aneb na živelnou improvizovanou poezii ze života lidí, nebo možná i hmyzu. Chystáme také přednášky přístupné pro děti i dospělé. Dozvíte se něco o vlcích, páchníkovi a dalších zvířatech. Na místě budou přichystané také výtvarné dílničky, aktivity pro děti, kvíz, výstava o starých stromech v Poodří a na závěr celého dne slosování startovních čísel o spoustu výher.

Akce má tento rok dobrovolné vstupné. Cyklisté startovným přispějí na výsadbu stromů a alejí, ořezy vrb a pomohou tak vytvořit další biotopy pro ochranu vzácného brouka páchníka v Poodří.

On-line registrace na akci je možná do 22. června 2023 zde. Organizátoři vzkazují: „Budeme rádi, když se účastníci zaregistrují předem, abychom měli přehled, kolik lidí dorazí. Odměnou za včasnou registraci bude registrační balíček, kde naleznete například malé medy od lokálního výrobce a další drobnosti. Bude ale možné také zapsat se na jízdu až na místě v den konání akce. Účastníky zapisujeme také na místě od 8:30, na trasu vyjedeme v 10:00.“

Harmonogram akce
8:30 registrace
10:00 start obou peletonů (machr trasa i junior trasa)
13:00 divadlo Milana Šťastného – Pohádka o Koblížkovi
14:00 slam poetry Jan Dibitanzl
15:00 přednáška o šelmách Tomáš Krajča alias Canis
cca 16:00 tombola
17:00 koncert místního swing bandu

Podrobnosti najdete na www.aleje.org.

(hav na základě tiskové zprávy, foto: aleje.org)

Příbuzné články