Festival v ulicích bude opět v Porubě a bude bohatý na nevšední zážitky

Dva dny s pestrým kulturním programem všech žánrů z celého světa nabídne další ostravský Festival v ulicích s podtitulem Art & Life. Oblíbená akce, na níž je vstup zcela zdarma, ovládne v pátek 30. června a v sobotu 1. července 2023 centrum Poruby, přesněji Hlavní třídu od ulice 17. listopadu až po kruhový objezd. Návštěvníci se mohou těšit na dvacet různorodých kapel, pouliční divadlo a cirkus, designovou zóna s rukodělnými výrobky, oblečením, šperky a doplňky od originálních českých tvůrců a také možnost zajímavého občerstvení.

Publikum spatří hudebníky od Kanady, přes Kubu, Španělsko, Německo až po Polsko, Slovensko i Českou republiku, nejrůznější mezinárodní pouliční umělce, akrobaty klauny, mimy, bublináře, tanečníky, kostýmované průvody, orchestr na kole, bubeníky i efektní světelné a ohňové show.

Program doplní chill-zóna s dýmkařským festivalem, stánky lokálních výrobců, design zóna, vinný festival, prázdninově laděný program pro děti a samozřejmě stánky s nejrůznějším občerstvením. Vstup na festival, který je určený široké veřejnosti včetně rodin s dětmi, je zdarma. Festival v ulicích pořádá tým festivalu Colours of Ostrava. Program a více informací najdou zájemci na stránkách www.artandlifeostrava.cz.

Letošní Festival v ulicích nabídne oproti loňsku dvě hudební scény - na Alšově náměstí a v oblasti tzv. Floridy. Vystoupí celkem dvacet kapel - například polský orchestr na kole Big Bike Orchestra, Los Pipos s kubánskými rytmy, němečtí jazzoví rebelové Botticelli Baby nebo živelní kanaďané Le Winston Band. Z domácí scény pak například valašské Docuku s jejich „folkcorebeatem s gulami”, divocí Tygroo a další. „Letošní novinkou je také propojení Festivalu v ulicích s showcase přehlídkou Czech Music Crossroads, která bude probíhat souběžně v nedalekém Domě kultury Poklad,” dodává za organizátory Petra Hradilová.

Dvory a nároží ovládnou také desítky buskerů z celého světa. Akrobaté, mimové, kouzelníci a klauni pobaví návštěvníky širokou škálou pouličního umění od tradičních cirkusových kousků po moderní show plné technologií či street-dance.

K velkým lákadlům bude patřit například show Exp(o)edice, procházka s živou hudbou světem obřích loutek, velkolepých kinetických objektů, akrobatického kola a světelných optických vláken, nebo představení o jedné letní lásce C´est la...Wheel s velkým pětimetrovým kolem, akrobacií, tancem i humorem. Francouzský soubor Kervan Compagnie přiveze nevšední podívanou Les Voyageurs plnou hudby, zábavy, akrobacie a burlesky, inspirovanou fantaskním světem steampunku a Julese Verna (a také průvodem s červenou mašinkou). S ohnivou groteskou Recombination o snaze geniálního profesora XY ovládnout přírodní zákony a stvořit lepší a dokonalejší bytosti než je lidstvo samo s množstvím pyrotechnických efektů vystoupí český soubor Blackout Paradox.

Hlavní třídu promění v tajemný pohádkový les s milionem bublin a bublinek, triků a okouzlující mystickou královnou italští Bubble on Circus. Brazilsko-peruánská dvojice Equilibra předvede unikátní formy pouličního umění buugeng, poi a flowart na pomezí tance, akrobacie a vizuální show. Co všechno a na co všechno se dá přilepit lepící páska, ukáže španělský umělec Emiliano Alessi. Chilský kouzelník a komik Flash Gonzales ovládne porubské ulice se zásobou triků a vtípků pro malé i velké. Izraelská umělkyně Jay Toor jako šarmantní Giselle la Pearl vezme návštěvníky na dovolenou na slunnou pláž s barem a lehátkem u bazénu. Argentinská dvojice Muy Arriba Company přiveze pouliční cirkusové představení kombinující akrobacii na zemi i ve vzduchu, humor, trošku napětí i překvapení. Další argentinská dvojice Duo Laos předvede unikátní kombinaci párové akrobacie, tanga, napětí a smíchu. V ulicích se dále objeví například fire-show Vojty Stolbenka, divocí němečtí tanečníci Floor LegendZ, budebníci Random Strokes, nebo taneční soubor Beat Up Ostrava.

Festivalové ulice pak zaplní Design zóna s rukodělnými výrobky, oblečením, šperky a doplňky od originálních českých tvůrců, Gastro zóna s desítkami stánků a foodtrucků a Vinný festival s nabídkou toho nejlepšího z úrody znojemského kraje. Návštěvníci se budou moci zapojit do workshopu Taoistického Tai Chi nebo open air latinskoamerické a africké tančírny kizomby a zouku.

Program a více informací naleznete na www.artandlifeostrava.cz. Aktuality také můžete sledovat na Facebooku.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: facebook.com/Festivalvulicich)

Příbuzné články