Malý svět techniky U6 láká na nové exponáty i závody na šlapadlech

V ostravských Dolních Vítkovicích se před pár dny otevřel obnovený Malý svět techniky U6. Těšit se můžete na nové exponáty, další zatraktivnění interaktivních expozic a také na zcela novou část zaměřující se na lodní dopravu. 

„Jádrem U6 samozřejmě zůstávají dvě plynová pístová megadmychadla z let 1938 a 1948, která dohromady váží 1 800 tun. Nyní je ale obklopují nové nebo značně renovované exponáty,“ přiblížil ředitel Dolních Vítkovic Tomáš Šiřina.

Jednotícím prvkem jsou díla a vize Julese Verna. Návštěvníci se mohou těšit, mimo jiné, na novou část expozice zaměřující se na lodní dopravu. Nejen, že si návštěvník vyzkouší závody na šlapadlech, ale i to, jaké je to být kapitánem lodi. Lidé mohou nově vystoupat po lávce na plošinu nad dmychadla, zhlédnout je v jejich plné kráse a rozměru, podívat se dovnitř z unikátní perspektivy a vyzkoušet princip fungování pístových dmychadel.

„Návštěvníci si také budou moci otestovat potrubní poštu čili přijít na kloub principu dopravy materiálu přes potrubní tubusy,“ slibuje ředitelka Světa techniky Kateřina Bonito. Dalším prvkem v U6 je, kromě tradičně oblíbené obráběcí dílny, nově i kovodílna. Návštěvníci si tak vyzkouší stříhání, ohýbaní či ražení plechu a mohou si vyrobit i vlastní odznáček.

Renovace Malého světa techniky U6 byla realizována díky mezinárodního česko-polského projektu EU "Postindustriální dědictví příhraničí". V jeho rámci již byla vytvořena také společná turistická trasa s názvem Stezka uhlí a oceli, na které se nacházejí destinace vázané industriální historií. Proto bylo třeba upravit a oživit aktuální stav interaktivní expozice U6 tak, aby odpovídal dějové lince expozice i současným technologiím a  prohloubil tak zážitek a poznání daného tématu. Důraz je v tomto ohledu kladen nejen na industriální tematiku, ale také oblast hornictví s predikovaným přesahem na trendy současné a moderní doby.

Další informace najdete na www.dolnivitkovice.cz/maly-svet-techniky-u6.

(hav, foto: dolnivitkovice.cz)

Příbuzné články