Bažanti zlatí v Zoo Ostrava se rozmnožili

Bažant zlatý obývá v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava voliéru společně s hejnem papoušků alexandrů čínských. V současné době zde oba druhy odchovávají mláďata. Zatímco odchov alexandrů probíhá skrytě v hnízdních budkách, bažantí mláďata vodí samice před zraky návštěvníků od vylíhnutí.

Mláďata bažantů zlatých v Zoo Ostrava jsou dvě a vylíhla se 5. června. Tak jako mláďata ostatních bažantů a dalších zástupců řádu hrabavých jsou i tato hned po vylíhnutí značně vyspělá, brzy opouštějí hnízdo a sama sbírají potravu. Samice je vodí a střeží do doby, než se osamostatní. Samec se zpravidla do péče o potomky nijak nezapojuje. Pro bažanty zlaté je také typická výrazná pohlavní dvojtvárnost. Samci mají na hlavě žlutou chocholku, na těle převažuje červené a zlaté zbarvení. Samice jsou oproti tomu nenápadně hnědošedé. Hnízdí zpravidla na zemi v hnízdní jamce. Vejce inkubuje většinou jen samice, pro kterou je právě v tomto období výhodné nenápadné zbarvení. Stejně nenápadně jsou zbarvena i mláďata. Samci během toku předvádějí svatební tanec a ukazují samicím svůj výrazný límec z peří. Tanec je doprovázený hlasitým krákavým hlasem. V přírodě se tento druh vyskytuje v lesích s hustým podrostem křovin a bambusu ve střední Číně až do nadmořské výšky 2200 m.

Série 5000

Rodičovský pár byl sestaven na konci roku 2021 a jedná se jedince Série 5000. Tak se nazývá mezinárodní projekt, jehož cílem je vytvořit dlouhodobě životaschopnou populaci čistokrevného bažanta zlatého (Chrysolophus pictus) chovaného v lidské péči. Zoo Ostrava je do projektu zapojena spolu se Spolkem chovatelů hmyzožravého a plodožravého ptactva (SCHHAPP), World Pheasant Association (WPA), European Conservation Breeding Group (ECBG) a společností Aviornis (mezinárodní skupina chovatelů zaměřená na bažanty). Čistokrevnost tohoto druhu bažanta je v evropských chovech velice špatná. Často byli kříženi s jinými druhy bažantů. V roce 1997 se naštěstí, a zřejmě v pravý čas, podařilo do Evropy dovézt tři linie čistokrevných jedinců. Všichni jedinci zahrnuti do projektu jsou pečlivě evidováni a chovné páry jsou chovány tak, aby byla zajištěna co největší genetická variabilita.

Bažanty zlaté v Zoo Ostrava zachycuje video.

(sd, Zdroj: TZ Zoo Ostrava)

Příbuzné články