Do Hrabyně na vyhlídku, do Darkoviček za opevněním

Při letním putování po Opavsku se můžete vydat také po stopách 2. světové války. K návštěvě láká například Národní památník II. světové války v Hrabyni, kde je až do konce srpna 2023 pravidelně zpřístupňována atraktivní vyhlídka s výhledem do širého okolí. Během letních prázdnin se také rozšiřuje otevírací doba Areálu čs. opevnění Hlučín – Darkovičky.

Národní památník II. světové války v Hrabyni se nachází v bezprostřední blízkosti míst, na kterých probíhaly jedny z nejtvrdších bojů konce války na území dnešní České republiky. Moderní expozice doplňuje audiovizuální technika.

Národní památník II. světové války v Hrabyni Slezského zemského muzea přibližuje kulturu a civilní život, stejně jako válečnou výrobu za protektorátu. Expozice prošla mezi lety 2021-2023 generální rekonstrukcí a dnes nabízí zážitkovou cestu do válečné historie pomocí moderních technologií a interaktivních prvků. Ukáže vám dobu, jež válce těsně předcházela, a provede vás válečnými bojišti, koncentračními tábory, křižovatkou, kde byl zraněn Reinhard Heydrich, i každodenností lidí v zázemí. Novinkou je komora simulující letecký nálet, kde se lidé vcítí do toho, co prožívali tehdejší lidé, když byly ostřelovány jejich domy a padaly na ně.

Vstup na vyhlídku je možný vždy v 10 a 15 hodin. Další informace o památníků najdete třeba na www.szm.cz nebo na www.kudyznudy.cz.

Za návštěvu stojí i Areál čs. opevnění Hlučín-Darkovičky. Jedná se o významnou vojensko-technickou památku. Pevnostní areál je dnes evropsky vysoce ceněnou prezentací specificky ojedinělého bývalého fortifikačního systému naší republiky, který vznikal v letech 1935 – 1938.

Areál čs. opevnění Hlučín-Darkovičky tvoří pěchotní sruby MO-S18, S19 a lehký objekt vz.37A. Objekty areálu představují různé odlišnosti po stránce projekční i palebně-taktické a rovněž různé stupně odolnosti. Více tady a tady.

(hav, foto z areálu opevnění: kudyznudy.cz)

Příbuzné články