Kde se zchladit v přírodě u vody v Moravskoslezském kraji?

Snižuje se v těchto dnech kvalita vody ke koupání ve volné přírodě v Moravskoslezském kraji? Také to pravidelně sleduje ostravská Krajská hygienická stanice. Tento týden byly odebrány vzorky na koupacích místech v okresech Frýdek Místek a Nový Jičín. Kvalita vody je prozatím až na malé výjimky dobrá.

Podle analýz je voda vhodná ke koupání například v nádrži Větřkovice, Čerťák, Kacabaja, Údolí mladých a taky na Žermanické přehradě či na přehradě Olešná. Výjimkou je vodní nádrže Brušperk, kde s ohledem na hlášená onemocnění a potvrzenou přítomnost cerkárií ve vodě v předchozích koupacích sezónách nelze vyloučit riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou. V některých nádržích však došlo ke zhoršení senzorických vlastností vody (průhlednost).

Podle monitorovacího kalendáře také zajistil v tomto týdnu provozovatel Sportovně rekreačního areálu Hlučín kontrolu kvality vody v hlučínském jezeře. Laboratorní analýzy prokázaly vyhovující mikrobiologickou kvalitu a ve vodě nebyl zaznamenán výskyt sinic.

V průběhu minulého týdne byly zajištěny odběry vzorků v některých provozovaných přírodních koupalištích – nádržích ke koupání, v nichž je voda obměňována řízeným přítokem a odtokem pitné nebo chemicky neupravované vody (tzv. betoňáky). Kvalita vody byla ověřena v nádrži areálu Ondrášův dvůr, v nádrži u horského hotelu Lorkova vila, ve velké nádrži wellness hotelu Bahenec, v nádrži ke koupání Klimkovice a v letním koupališti Poruba. Výsledky provedených rozborů odebraných vzorků byly vyhovující.

Dále byly odebrány vzorky vody v přírodním koupacím biotopu u Penzionu Jurášek v Kunčicích pod Ondřejníkem, také s kladným výsledkem rozborů vody. Zaměstnanci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě zahájili kontroly v rámci dozorové činnosti na přírodních koupalištích – v přírodním koupacím biotopu ve Studénce. Kvalita vody vyhověla legislativním požadavkům ke koupání.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě můžete pravidelně sledovat na stránkách www.khsova.cz, kde najdete také zhodnocení dalších nádrží v Moravskoslezském kraji. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule.

Inspiraci ke koupání najdete i na našich stránkách nebo třeba na stránkách www.kudyznudy.cz.

(hav, foto: kudyznudy.cz)

Příbuzné články