Čaj o páté v zámecké oranžerii zpříjemní sobotu

Návštěvu zámku v Raduni na Opavsku můžete v sobotu 29. července 2023 spojit také s čajovým dýchánkem v zámecké oranžerii. A k tomu se bude i muzicírovat. Program začíná už ve 14.30 hodin. V průběhu akce si budete moci v zámecké bylinkové zahradě vyrobit také bylinný repelent.

Pořadatelé na svých stránkách také uvádí: „Víte, kde chutná čaj nejlépe? No přeci v zámecké oranžerii. Prožijte u nás příjemné odpoledne, během kterého budete moci poznávat a ochutnávat speciální čajové směsi, které připravuje bylinkářka Renáta Jahodová. V rozkvetlé a voňavé oranžerii pak zazní koncert skupiny Jazz na hraně. Zaposloucháte se do tónů, jež vás plně vtáhnou do atmosféry čajového dýchánku.“

Program akce:

14:30 ochutnávka bylinného macerátu za studena
15:30 ochutnávka letních bylinných směsí Renáty Jahodové
16:30 čaj o páté
17:00 koncert jazzbandu Jazz na hraně

Zámek Raduň je původně gotická tvrz, přestavěna v 16. století na renesanční zámek. V první třetině 19. století byl zámek empírově přestavěn do dnešní podoby. Je chráněn jako kulturní památka. Je ve vlastnictví státu (správu zajišťuje Národní památkový ústav) a je přístupný veřejnosti.

Jistou zajímavostí je, že po 2. světové válce - po znárodnění - připadl zámek Ministerstvu zemědělství a později se v jeho držení vystřídalo množství dalších institucí. Později přešel pod Místní národní výbor v Raduni a sloužil k bytovým účelům. V roce 1963 byl upraven pro potřeby mateřské a základní školy, ale byly tu umístěny také kanceláře místního národního výboru, zdravotní středisko aj. Dne 1. října 1978 převzal zámek Okresní národní výbor v Opavě, který rozhodl o celkové obnově zámeckého areálu a o zařazení zámku mezi památkové objekty, zpřístupněné veřejnosti. V červenci 1984 byly restaurované interiéry otevřeny veřejnosti. Od roku 2002 státní zámek Raduň spravuje Národní památkový ústav, územního odborného pracoviště v Ostravě.

Více inormací najdete na www.zamek-radun.cz nebo také na Wikipedii.

(hav, foto: wikipedia.org)

Příbuzné články