Kousek od Krakova vzniklo atraktivní koupaliště se vstupem zdarma

Nové atraktivní přírodní koupaliště Zakrzówek u Krakova, kterému se dokonce začalo přezdívat polské Chorvatsko, je hitem letošního léta 2023, které k návštěvě láká nejen místní, ale i návštěvníky z ciziny. Místo začínají objevovat i turisté z Česka. Vstup je zdarma, zavedeny jsou však limity počtu návštěvníků.

Zakrzówek v Krakově, který má přes 50 hektarů, byl dosud známý svým krásným lomem obklopeným divokou vegetací. Od června 2023 se toto místo změnilo v moderní koupaliště. Z důvodu obřího zájmu turistů byl zde velmi rychle zaveden limit vstupu na koupaliště, vstup je ale zatím pořád zdarma.

Pro zájemce přinášíme pár informací, které by se před cestou mohly hodit. Jak již bylo uvedeno, začátkem července bylo zavedeno omezení vstupu do koupací oblasti, a to zejména z důvodu bezpečnosti či ekologie. V areálu by se nemělo nacházet více než 1000 osob. Podle dostupných informací u vstupů před branami obdrží každý návštěvník náramek opravňující ke vstupu do areálu koupaliště. Obsluha náramky v areálu koupaliště průběžně kontroluje. Při odchodu z koupaliště se náramek strhne, což v případě, že jsou všechna místa obsazena, umožní vstup dalším osobám.

V areálu koupaliště byla nainstalována online kamera, která poskytuje živý pohled. V následujících dnech se v místě viditelném na kameře objeví na koupališti stožár, na kterém se - v případě vyčerpání limitu míst - objeví černá vlajka. V posledních dnech bylo o Zakrzówek takový zájem, že se u vstup tvořily několikahodinové fronty.

Největší atrakcí lokality je pět plovoucích bazénů různých velikostí a hloubek. Plánuje se i šestý bazén pro psy. Průměrná hloubka vody kolem mol je přibližně 20 metrů. Koupání mimo vyhrazenou plaveckou zónu a mimo provozní dobu je výhradně na vlastní nebezpečí. Kolem každého bazénu jsou postavena dřevěná mola (široká 8 m) určená k opalování. Skály Zakrzowku připomínají krajinu chorvatského pobřeží.

Samotný areál Zakrzówek není uzavřen. To platí i pro bazény, ale podle koupacího řádu je lze využívat pouze v době služby plavčíka, tj. od 10 do 18 hodin. Bazény jsou otevřeny šest dní v týdnu. V pondělí je koupaliště zavřené, kde se provádí údržba.

Další praktické informace najdete například na těchto polských stránkách.

(hav, foto: rodzinniedookolaswiata.pl)

Příbuzné články