Lety balónem lákají nevšedními zážitky po celém Česku

Příjemné letní teploty lákají k venkovním aktivitám. Jednou z těch, která rozhodně stojí za vyzkoušení, je vyhlídkový let balónem. Čím vás dostane?

Toužíte vyrazit za dobrodružstvím? Naskočte do koše horkovzdušného balónu a vydejte se na netradiční výlet nad Českem. Během letu se vám naskytnou výhledy na jedinečnou krajinu i historické památky. A to bez davů turistů, které jinak oblíbené turistické destinace provázejí.

Proleťte se po celém Česku

Balónové létání patří mezi stále oblíbenější zážitky mezi všemi věkovými kategoriemi. Poskytuje totiž ideální porci dobrodružství, pohody i romantiky, takže si ho užijí děti, zamilované páry i aktivní senioři. Tomuto vzdušnému zážitku hraje do karet i to, že si výlet balónem můžete užít prakticky po celé republice. Třeba největší československá zážitkovka Adrop.cz nabízí vyhlídkové lety balónem až na 40 lokalitách.

Mezi nejoblíbenější lokality k letu balónem patří Karlštejn, který si prohlédnete z úplně jiné perspektivy, a hlavně bez davů turistů. Nádherné výhledy s romantickým nádechem na vás čekají i v Českém ráji, kde se pokocháte pískovcovými skalami a nespočtem hradů, zámků a zřícenin. A že vás zajímají techničtější věci? V tom případě se vydejte proletět nad Ostravu, kde si její unikátní industriální architekturu prohlédnete tak, jak by se vám to jinde nepoštěstilo.

Jak let balónem probíhá

Jak se dostat od nápadu k realizaci? V první řadě je potřeba zakoupit letenku. Vybrat si můžete privátní let balonem, kde budete jen ve společnosti několika dalších vzduchoplavců, které s sebou vezmete, nebo zvolíte klasický let, kde s vámi poletí i další dobrodruzi. Levnější letenku seženete na klasický let, protože se cena rozděluje mezi více pasažérů.

Jakmile máte letenku v kapse, začíná domluva termínu. Létá se jen ráno po východu slunce anebo pár hodin před západem. Důvod je prostý, v tu dobu je nejklidnější termické proudění a lety jsou naprosto bezpečné. Pak je ještě potřeba, aby moc nefoukalo nebo nepršelo a jde se na věc. Občas se může stát, že se již domluvený let musí přesunout na jiný termín, ale to k tomuto vzdušnému dobrodružství prostě patří.

Pokud dopadla domluva a počasí nezměnilo plány, začíná se s vybalováním balónu, který je potřeba nejprve naplnit studeným vzduchem. Až pak se zapne hořák a vzduch se začne ohřívat. Se zapnutím hořáku je čas naskákat do koše a vyčkat odletu. Poletíte ve výšce okolo 50–300 metrů a pohybovat se budete rychlostí větru. Během hodinového letu balonem se tak od startu posunete o nějakých 10–20 kilometrů.

Závěrečný křest a předání certifikátu

Po hodině s vámi pilot přistane, ale domů se ještě nejde. Čeká vás tradiční křest čtyřmi živly, který vás přivítá mezi rodinou vzduchoplavců. Průběh vám nebudeme prozrazovat, jen vám povíme, že domů pojedete se šlechtickým titulem. A pamatujete, že jste od místa startu až 20 kilometrů? Nebojte, zpátky vás doveze pozemní část posádky, žádná pěší túra vás nečeká.

Tak teď už jen zbývá vybrat si místo, které byste si chtěli prohlédnout z ptačí perspektivy, a jde se na to.

(mabys, zdroj: Adrop s.r.o)

Příbuzné články