Turisty zatím neobjevený zámek na Rýmařovsku zve na zajímavou výstavu

Zámek Janovice u Rýmařova zůstává pro mnohé milovníky historie zatím spíše neobjeveným klenotem. Důvodem, proč se nyní do Janovic zajet podívat, může být také nová výstava nazvaná Janovice za Harrachů. Ta mapuje proměny tohoto harrachovského panství v čase a seznamuje návštěvníky s významnými osobnostmi z řad harrachovských majitelů. K vidění je zde až do konce října 2023.

Výstava, kterou připravilo ostravské odborné pracoviště Národního památkového ústavu, je součástí prohlídkové trasy zámku v Janovicích. Přiblížuje návštěvníkům stavební dějiny zámeckého objektu v době, kdy jej vlastnil šlechtický rod Harrachů, a představuje tuto jedinečnou památku v širším kontextu historie janovického panství i vývoje zdejší kulturní krajiny.

Výstava vznikla v rámci 13. ročníku projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů s podtitulem Harrachové – vznešenost zavazuje.

A co na výstavě uvidíte? Názorně jsou prezentovány dosavadní výsledky archeologického, archivního a stavebněhistorického bádání odhalující nejen stavební proměny zámku, ale rovněž změny využití jednotlivých prostor (včetně podkroví) tří zámeckých křídel, reagující také na požadavky chodu někdejšího hospodářství. Výstava připomíná významné osobnosti z řad harrachovských majitelů uváděného panství, jako byl například význačný diplomat a vizionářský podnikatel Ferdinand II. Bonaventura Harrach. Nejenže inicioval zásadní přestavbu zámku v 60. letech 18. století, ale stál také u ekonomického rozvoje panství. Prostřednictvím hospodářských dějin Rýmařovska se výstava pokusí nastínit utváření kulturní krajiny zdejšího regionu.

Renesanční zámek Janovice se nachází v Rýmařově – místní části Janovice. Původní pozdně gotickou tvrz postavil v letech 1520 až 1530 zástavní pán Petr ze Žerotína. Do dědičného držení Královské panství zakoupil roku 1583 vzdělaný štýrský šlechtic Ferdinand Hoffmann z Grünbüchlu, president dvorské komory, dvořan, osobní přítel Rudolfa II. a bratranec posledních Rožmberků Viléma a Petra Voka. Koncem 16. století měl Ferdinand Hoffman přestavět janovickou tvrz na renesanční zámek.

Současnou tvář získal zámek v 19. století. V areálu zámku se nacházela též palírna, stáje, kancelářská budova a pivovar. V průběhu 19. a ve 20. století probíhají další vnitřní úpravy a poslední vnější pochází z roku 1919. Zámek se rovněž stal od roku 1884 trvalým sídlem janovické linie Harrachů až do posledního majitele Františka Harracha, jímž roku 1937 vymírá janovická linie rodu po meči.

Velkostatek se zámkem byl rodině zabaven roku 1943, kdy byl František Rosty - Forgáche zadržen a vězněn nacisty. Poté byl velkostatek zabaven také na základě dekretu prezidenta republiky. v červenci 1945, kdy byl v zámku zřízen internační tábor pro německé občany. Část mobiliáře měla být odvezena rodině Rosty - Forgáche, některé předměty se dostaly do správy jiných památkových objektů, zbytek byl rozkraden či zničen. Část zámku využívalo jako sklad místní JZD. V padesátých letech minulého století na zámku vznikl Státní archiv Janovice a zámek převzala krajská správa Ministerstva vnitra v Olomouci. Roku 2002 archiv definitivně opustil prostory zámku a byl deponován v Opavě a Olomouci. Zámek od té doby spravovalo Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra ČR, které část objektu pronajalo Městu Rýmařov, od roku 2011 oživovalo v letní sezóně areál zámku Městské muzeum Rýmařov kulturními akcemi. Rodina poslední majitelky žádala o navrácení majetků, proto je zámek mezi lety 2002-2017 opuštěný, prázdný a chátrá. Restituční spory byly v neprospěch rodiny uzavřeny v roce 2017 a o dva roky později přebírá správu zámku Národního památkového ústavu.

Podrobné informace o zámku a jeho současném stavu najdete na www.zamek-janoviceurymarova.cz.

(hav, foto: zamek-janoviceurymarova.cz)

Příbuzné články