Za živými medúzkami do Hlučína

Díky teplé a čisté vodě se v oblíbeném Hlučínském jezeře objevily v těchto dnech malé půvabné medúzky. To by mohl další důvod, proč se v těchto dnech podívat k vodě. Na rozdíl od některých mořských druhů medúz, nejsou ty sladkovodní z Hlučínska pro člověka nebezpečné, ani děti se jich nemusí bát. Naopak si mohou nastudovat pár zajímavostí o jejich životě a v novém školní roce pak v hodině přírodopisu zaperlit.

Podle informací z Wikipedie medúzka sladkovodní pochází původně z Číny. V současné době je považována za kosmopolitní druh, který se rozšířil pravděpodobně za pomoci vodních ptáků nebo lidí do všech kontinentů s výjimkou Antarktidy. Vyskytuje se zejména v izolovaných vodních plochách se stojatou nebo mírně tekoucí vodou, např. ve vodních nádržích, větších řekách, jezerech nebo zatopených lomech či pískovnách. V České republice převažují samičí populace.

Dospělý jedinec má v průměru 20–25 mm. Kloboukovité tělo medúzek je velmi jemné a průsvitné, s bělavým nebo nazelenalým nádechem. Na okraji zvonu mohou mít až 500 chapadel s žahavými buňkami, které slouží k uchvacování zooplanktonní potravy. Pro člověka ale tyto žahavé buňky žádné nebezpečí nepředstavují, jelikož neproniknou lidskou kůží.

Život medúzky sladkovodní začíná polypovým stádiem, během kterého žije přisedle v malých koloniích a dokáže tvořit klidová stádia odolné vůči nepříznivým podmínkám. Na jaře se nepohlavně rozmnožuje pučením nebo plazivými larvičkami – frustulami.

Pokud jsou vhodné podmínky a teplota vody vystoupá nad 20 °C, na polypech vypučí mladé medúzky, které dorůstají do velikosti kolem 25 mm. Většina místních populací vznikla původem jen z jednoho jedince polypa, který se nepohlavně rozmnožil pouze na medúzky stejného pohlaví. Z tohoto důvodu dospělé medúzky nemohou najít partnera k rozmnožování a s příchodem zimy, kdy teplota vody klesne pod 10 °C hynou bez potomků.

Na českém území byla medúzka sladkovodní poprvé zpozorována před necelými sto lety na Vltavě. Další informace o medúzkách a odkazy na další zdroje najdete kupříkladu na cs.wikipedia.org.

Aktuální informace o Hlučínském jezeře zjistíte na stránkách www.sak-hlucin.cz.

(hav, foto: od našeho čtenáře z Hlučína)

Příbuzné články