V Hlučíně chystají festival ohňostrojů i krmáš

Na začátku září se budou v Hlučíně veselit, večer pak sledovat smršť barev, světel a ohnivých výbuchů. Od pátku 1. do neděle 3. září 2023 se zde bude konat oblíbený hlučínský krmáš a zároveň Mezinárodní festival ohňostrojů na Hlučínském jezeře.

Ohňostroje budou k vidění od pátku do neděle každý den od 21 hodin. V sobotu ráno se bude konat od 10 do 15 hodin na hlučínském Mírovém náměstí Krmášová jízda veteránů. V sobotu pak také vystoupí u jezera Tomáš Kočko & Orchestr i hlavní hvězd krmáše Václav Noid Bárta. Po něm zahraje k tanci poprocková kapela z Kravař Drive.

V neděli se bude konat tradiční krmášová mše v kostele sv. Jana Křtitele. Odpoledne pak vystoupí na nádvoří zámku kapela Moravians se zpěvačkou a modelkou Eliškou Bučkovou. V neděli v podvečer pokračuje hudební program také na jezeře, kde zahraje Elán revival a zpěváci z muzikálu Děti ráje zazpívají ty největší hity Michala Davida.

K festivalu ohňostrojů pořadatelů také uvádí: „V rámci snahy o co nejšetrnější symbiózu s okolní krajinou vám přinášíme také několik technických informací a opatření Festivalu ohňostrojů: Snížení velikosti průměru kulových pum na maximální průměr 125 mm. Zakázáno bude používání hlasitých zvukových pyrotechnických efektů typu titanium salute, reportů apod. Naopak budou používány tzv. výrobky non debris – šetrné k přírodě a ekologii. Hlasitost zvuku bude co možná nejvíce omezena na úroveň hlasitosti hudební produkce, aby ohňostroje byly co nejvíce "soft". Každá soutěžící společnost zahájí vlastním ohňostrojným designem úvodní dvě minuty povinnou částí ohňostroje na hudební skladbu Once upon a time in the west od skladatele Ennio Morricone v české verzi Jednoho dne se vrátíš od Věry Špinarové. Zbylých 10 minut mají jednotlivé týmy volný výběr skladeb, takže se všichni mají určitě na co těšit.“

Další informace k najdete například na www.festival-ohnostroju.cz nebo na Facebooku.

(hav, foto: festival-ohnostroju.cz)

Příbuzné články