Karvinské tradiční Hornické slavnosti klepou na dveře

Také Rock & Roll Band Marcela Woodmana či zpěvák Richard Müller se v parku Boženy Němcové v Karviné připojí v sobotu 2. září 2023 k oslavám. Tradiční Hornické slavnosti, které se letos ponesou v duchu 55. výročí zahájení těžby v Dole ČSM, nabídnou příjemný kulturní a zábavný program pro celou rodinu. Děti se kupříkladu budou moci svést na poníkovi. A pokřtěn bude také charitativní kalendář. Vstup na akci bude zdarma.

Slavnostní den v Karviné začne v 10 hodin na Univerzitním náměstí za zvuků dechového orchestru Akorďanka, kdy vedení společnosti OKD a její hosté uctí památku obětí hornického povolání. Poté se všichni v čele s průvodem krojovaných horníků přesunou do kostela Povýšení svatého Kříže, kde v 11 hodin začne bohoslužba za zesnulé horníky.

Hlavní program v Parku Boženy Němcové zahájí ve 14:30 koncert slovenské vokální skupiny Fragile. Příznivci rockové muziky se mohou těšit na kapely Bastard a Gate Crasher. Ty na pódiu vystřídá ostravský Rock´n´Roll Band Marcela Woodmana a celý program vyvrcholí vystoupením jedné z největších osobností slovenské, ale i české hudební scény Richarda Müllera. Moderátorem akce bude herec Michal Kavalčík.

V průběhu programu bude pokřtěn kalendář Zdař Bůh! s fotografiemi z hornického prostředí, které vytvořil fotograf Boris Renner. Celý výtěžek z prodeje kalendáře poputuje Spolku svatá Barbora. Ten od roku 2004 podporuje děti, jimž zahynul rodič na následky pracovního úrazu, zejména v hornictví. Osiřelým dětem pomáhá zajistit dostatek financí na studium, zájmovou činnost, rozvoj jejich talentu i ozdravné pobyty.

„Hornické řemeslo je odjakživa dřina. Už dvě století fárají havíři stovky metrů pod zem a dobývají uhlí, bez něhož se dodnes, přes veškeré vynálezy a zlepšení, neobejdeme. Tímto kalendářem chceme vzdát hold všem, kdo hornickému řemeslu zasvětili svůj život,“uvedl za pořadatele Sikora, generální ředitel OKD.

K Hornickým slavnostem patří neodmyslitelně také zábavný program pro děti, který připraví Nadace OKD. Od 13 do 18 hodin se děti mohou v Nadačním městečku těšit na kreativní dílničky, jízdu na ponících, fotokoutek a další zábavné atrakce.

Program Hornických slavností OKD 2023

Univerzitní náměstí v Karviné
10:00 – pietní akt, kladení věnců
10:30 – průvod krojovaných horníků a hornické kapely ke kostelu Povýšení sv. Kříže
11:00 – mše svatá za zesnulé horníky v kostele Povýšení sv. Kříže

Park Boženy Němcové v Karviné-Fryštátě
14:30 – Fragile
16:00 – Bastard
17:30 – Gate Crasher
19:00 – Rock & Roll Band Marcela Woodmana
21:00 – Richard Müller

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: okd.cz)

Příbuzné články