Přijďte se nechat inspirovat kulinární tradicí našich předků

Také zapomenuté recepty přibližuje výstava nazvaná Kulinární tradice moravských a slezských regionů. Výstavu si můžete prohlédnout v Národním zemědělském muzeu Ostrava až do konce roku 2023. Šířka a rozmanitost tradiční gastronomie Moravy a Slezska je názorně prezentována na vybraných sbírkových předmětech. A k dispozici je i zajímavý katalog.

Pořadatelé uvádí, že cílem výstavy není podat encyklopedický výčet všech pokrmů a jejich názvů, ale propojit zpracování zemědělských produktů s přípravou konkrétních tradičních pokrmů. Na stránkách pořadatelů se také uvádí: „Zemědělství, hospodářský rok, svátky a obyčeje, sociální postavení v rámci společnosti, to vše hrálo nezanedbatelnou roli při vývoji skladby lidové kuchyně a společně ji determinovalo. Dostupné produkty z vlastního hospodářství v součinnosti s výrobní oblastí daného regionu vytvářely jídelníček, který se vyznačoval spíše rychlejšími, jednoduššími, bezmasými jídly ve všední den a snahou po větší rozmanitosti a bohatosti chodů během svátků, rodinných oslav a hodů.

V první řadě bylo cílem především zasytit, zpracovat sezonní suroviny a neplýtvat jídlem. Teprve s postupnou industrializací ve 20. století spojenou s pronikáním městské stravy, rozšířením tištěných kuchařek a se změnou životního stylu obyvatel, pro které již zemědělství nebylo primárním zdrojem obživy, se regionální strava začala měnit a vytrácet. Pokrm připravený ze stejných surovin se v různých oblastech v postupech přípravy obvykle lišil minimálně, ale odlišovalo jej názvosloví.“

K výstavě byl vydán také katalog, který si najdete zde. Další informace o výstavě si můžete přečíst na stránkách muzea.

(hav, foto: nzm.cz)

Příbuzné články