Kam se zajet vykoupat bez obav na začátku září?

Taky do Moravskoslezského kraje se vrátilo letní počasí, které může leckoho přilákat k vodě a koupání. Kromě koupališť se milovníkům vodních radovánek nabízí i řada přírodních nádrží. Zvláště ke konci léta je však dobré sledovat kvalitu vody, například prostřednictvím stránek Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje.

Ta aktuálně odebírala poslední vzorky vody ke kontrole kvality vody ke koupání ve volné přírodě na sledovaných koupacích místech v okresech Bruntál (Nová Pláň, Roudno a Leskovec na Slezské Hartě, rybníky Tvrdkov, Edrovice a Pod hradem v Bohušově), Karviná (tři koupací místa na Těrlické přehradě, Vrbické a Kališovo jezero) a Opavě (Stříbrné jezero v Opavě a nádrž v Budišově nad Budišovkou).

Ke zhoršení kvality vody došlo v rybníku Pod hradem v Bohušově, kde laboratorní rozbory prokázaly zvýšené množství sinic. Voda zde představuje zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních potíží pro vnímavé jedince – malé děti, těhotné ženy, alergiky, osoby s oslabeným imunitním systémem. Těmto rizikovým skupinám se doporučuje zkrátit dobu pobytu ve vodě a po koupání se osprchovat nejlépe pitnou vodou. Sinice obsahují látky, které mohou způsobovat alergické reakce. V závislosti na individuální citlivosti a době pobytu ve vodě se u koupajícího mohou vyskytovat různé projevy, např. kožní vyrážky, zarudlé oči, rýma. Některé druhy sinic mohou produkovat i jedovaté látky (toxiny), které mohou následně způsobit střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy, ale i vážnější jaterní problémy.

S ohledem na ukončení letošní koupací sezóny k 1. září končí platnost vydaného zákazu koupání ve vodní nádrži Žermanice na koupacích místech Lučina, Soběšovice a Dolní Domaslavice, nicméně se zde koupání zde rozhodně nedoporučuje.

Koupání v ostatních sledovaných nádržích v rámci Moravskoslezského kraje je bez zdravotních rizik, byť u některých nádrží došlo k zhoršení senzorických vlastností vody (Vrbické jezero, Těrlická přehrada).

Dle monitorovacího kalendáře zajistil v minulém týdnu kontrolu kvality vody v jezeře provozovatel areálu štěrkovny Hlučín. Výsledky laboratorní analýzy prokázaly vyhovující kvalitu vody.
V minulém týdnu byly odebrány vzorky k ověření kvality vody v přírodním koupališti (nádrž ke koupání s řízeným přítokem a odtokem chemicky neupravené vody), a to z nádrže areálu koupaliště Na Hrázi v Darkovicích. Kvalita vody vyhověla legislativním požadavkům.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě v Moravskoslezském kraii jsou k dispozici na www.khsova.cz.

(hav, foto Hlučínského jezera: jah)

Příbuzné články