Také v Ostravě budete moci odhalovat tajemství vědy

Vědecko-popularizační Noc vědců se v letošním roce koná o pár dní později. První pátek v říjnu, tedy 6. října 2023, otevře návštěvníkům dveře svých laboratoří, univerzit, hvězdáren, science center a dalších vědeckých pracovišť téměř osmdesát organizátorů. V Ostravě se zapojí také třeba Ostravská univerzita, VŠB – Technické univerzity Ostrava či Velký svět techniky. Vstup bude opět zdarma.

„Letos by Noc vědců připadla na pátek po svátku Dne české státnosti. Usoudili jsme, že si bude spousta lidí a potenciálních návštěvníků užívat prodloužený víkend mimo své domovy. Šlo nám ale i o vědce a demonstrátory, kteří tohoto volna chtějí také využít. Proto jsme akci o týden posunuli,” vysvětluje změnu termínu Jitřenka Navrátilová z týmu národního koordinátora. V původním termínu, 29. září, pořadatelé spustí na webu online program, aby veřejnost navnadili na fyzické konání.

„Noc vědců je skvělou příležitostí, jak hravě a interaktivně odhalovat tajemství různých vědeckých disciplín z oblasti přírody, zdraví, umění, společnosti nebo techniky. Návštěvníci třeba rozkryjí tajemství zrození života, jak se na svět kouká mravenec nebo co ukrývá lidská mysl,” uvádí k tématu Navrátilová.

Program letošní Noci vědců například pro Ostravu si můžete prohlédnout na www.nocvedcu.cz/mesto/ostrava. Někde již probíhají rezervace.

Noc vědců vznikla z podnětu Evropské komise už v roce 2005 a jejím posláním je ukázat lidem, že věda není nudná, ale naopak je studnicí zajímavostí a fascinujících úkazů. Jeden den v roce jsou na stovkách míst v Evropě ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny univerzity, vědecká a výzkumná pracoviště, science centra a další organizace, ve kterých se zdarma konají komentované prohlídky, populárně vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, vědecké show, hudební vystoupení a podobně. Cílem Noci vědců je bořit mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených v laboratořích a ukázat nejširší veřejnosti, že vědci jsou „obyčejní lidé“, kteří dělají práci přínosnou pro každého z nás, dokážou ji poutavě představit, ale také se dovedou bavit.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: nocvedcu.cz)

Příbuzné články