Přívozský Svatováclavský jarmark bude plný historie i chutí

Velkolepý Svatováclavský jarmark na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě - Přívoze se chystá na Den české státnosti. Ten letos připadne na čtvrtek 28. září 2023. Toto datum je svátkem sv. Václava, patrona Čech a Moravy, jednoho z tradičních symbolů českého státu. Návštěvníci se mohou těšit na dílny dobových řemesel, kejklíře, stánky či historické kolotoče. Vstup na akci je zdarma.

„Cílem této akce je přiblížit dobu svatého Václava pomocí netradičních atrakcí a i letos máme bohatý program, který návštěvníky přenese do doby konce 10. století. Jarmark potrvá od 10 do 18 hodin,“ sdělila za pořadatele Šárka Dospivová, dramaturgyně Centra kultury a vzdělávání Moravská Ostrava.

Náměstí Svatopluka Čecha zaplní dílny dobových řemesel, zvířata, kejklíři, vlajkonoši, sokolníci, pouliční umělci i šermíři. Své umění předvedou i lazebníci, alchymisté a věštkyně, nebude chybět ani siloměr, střelnice, pranýř nebo katovna. Pro děti budou připraveny historické kolotoče.

Ve 14 hodin přijede na náměstí kníže Václav se svou družinou. Při této příležitosti se bude v přilehlém chrámu Neposkvrněného početí Panny Marie sloužit tradiční mše. Dění na náměstí bude doprovázet historická hudba a zájemci si mohou prohlédnout stánky s řemeslnými výrobky a užít si občerstvení z dílny regionálních výrobců.

Celý program najdete na www.ckv-ostrava.cz.

(hav, grafika: cesketradice.cz)

Příbuzné články