Za gobelíny do Valmezu

Výlet na Valašsko můžete spojit také s návštěvou Živého muzea gobelínů ve Valašském Meziříčí. Muzeum představuje ojedinělý projekt Moravské gobelínové manufaktury, který umožňuje návštěvníkům navštívit gobelínové a kobercové dílny s více než stoletou tradicí za plného provozu, a vychutnat si tak atmosféru tradičního uměleckého řemesla. A po návštěvě muzea se můžete vydat třeba do Zašové.

A co vás v Živém muzeu gobelínů čeká? Během prohlídky nejen uvidíte vznikat gobelín či vázat kobecové uzly, ale spoustu věcí si budete moci osahat a sami vyzkoušet. Navíc uvidíte v chodu historické stroje, které jsou dnes již technickými památkami, můžete shlédnout dobové filmy o dílnách a řemeslech na Valašsku, občerstvit se ve stylové kavárně a prohlédnout si galerii moderních a historických tapiserií. Stylová kavárna je pojmenovaná po zakladateli gobelínky. Rudolf Schlattauer začal s výrobou gobelínů v roce 1898 v Zašové, později, v roce 1908, ve Valašském Meziříčí založil Jubilejní zemskou gobelínovou a kobercovou školu. Na ni navazuje dnešní Moravská gobelínová manufaktura.

Muzeum je otevřeno do 14 hodin, prohlídky jsou však možné pouze v pracovní dny.

A právě do Zašové se můžete od gobelínky vydat na zajímavý turistický výlet. Od Parku Botanika, ležícího v sousedství gobelínky, se vydáte po trase naučné stezky Jana Karafiáta, která nás souběžně s červeně značenou turistickou trasou vyvede jihovýchodním směrem nad město. Jan Karafiát je autorem známé knihy pro děti „Broučci“ a působil v evangelickém kostele ve Velké Lhotě.

U Veselského vleku nad Skiareálem Veselá naučnou stezku opustíte a budete po modře značené turistické trase klesat do obce Veselá (součást Zašové), projdete kolem kostela sv. Martina, zamíříte do údolí Rožnovské Bečvy a do centra Zašové. Zde v bývalém klášteře trinitářů byla zřízena první Schlattauerova dílna pro výrobu gobelínů. Trasa je dlouhá 11 km.

Pro výlet se sportovním dětským kočárkem lze zvolit upravenou trasu, která vede převážně po zpevněných cestách a je dlouhá 10 km. Ze Zašové do Valašského Meziříčí se vrátíte vlakem nebo autobusem.

Další informace najdete třeba na http://www.gobelin.cz/muzeum/ .

(hav, foto: vychodni-morava.cz)

Příbuzné články