Výstava, na které si může hrát celá rodina

Na konci září 2023 se návštěvníkům Dolních Vítkovic otevřely dveře výstavy modelů z kostek LEGO®. Stavebnice, dříve určená hlavně dětem, se poslední dobou stává oblíbenou také u dospělých. Když máte šikovné ruce a dostatek trpělivosti, postavit z ní lze prakticky cokoliv. A přesně to vám dokáže výstava nazvaná Czech RepuBrick: Svět z LEGO® kostek, která posouvá limity kreativity ještě mnohem dál.

V prostorách ostravského Světa techniky uvidíte obří modely postavené bez sériových návodů a plánků, stavby jsou však propracované do sebemenších detailů. Stojí za nimi amatéři, ze kterých se za léta stavění stali poloprofesionálové. Vystaveno je přes 20 modelů, které jsou postavené z více než jednoho milionu kostek. Dalšího přibližně čtvrt milionu kostek je pak k dispozici na hraní a stavbu vlastních děl.

Výstava v Dolních Vítkovicích je rozdělená do pěti tematických částí. Na své si přijdou všichni fanoušci LEGO® stavebnic, ale i skrytých vtípků a detailů. Na příznivce hudby a filmu čeká kostičkové pódium rockového koncertu, slavné filmové scény, kulisy a hrdinové. Na chvilku vás výstava vezme i na slavný filmový festival.

Kromě obřích propracovaných modelů však nechybí ani aktivity, které prověří představivost a zručnost návštěvníků. Kreativní dílny jsou připraveny pro malé i velké – pro nejmenší zde najdete bazén s kostkami LEGO® DUPLO a další doprovodné aktivity, zatímco pro dospělé „hračičky“ jsou nachystané architektonické dílny, kde si připomenou stavební slohy a přímo na místě si vyzkouší, jak lze stavět jejich charakteristické prvky za pomocí dílků stavebnice LEGO® Architecture.

Vzhledem k tomu, že prostory Světa techniky slouží k zábavnému vzdělávání, jsou hravou formou představeny také různé zdroje energie kolem nás, které zastoupí větrná elektrárna, nejznámější česká jaderná elektrárna, ale i model uhelného dolu. Ten je inspirován Hornickým muzeem na Landeku a byl vytvořen speciálně pro Ostravu.

Výstava není jen o koukání a prohlížení propracovaných detailů. Místo přímo vybízí k tomu, abyste se na chvilku zastavili a začali stavět také. Svým zaměřením je expozice vhodná pro celou rodinu, včetně těch nejmenších.

Více informací o výstavě najdete na www.dolnivitkovice.cz/velky-svet-techniky.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: facebook.com/SvetTechnikyOstravaSTO)

Příbuzné články