Botanické zajímavosti Zoo Ostrava: Jahodový keř

Nadešel podzim, který je v říši rostlin spjat hlavně s dozrávajícími plody. Existují ale rostliny, které i v tomto období stále kvetou. Rovněž v areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava lze zahlédnout ještě několik kvetoucích druhů či kultivarů. Patří k nim například sazaník Raulstonův.

Tuto nápadně kvetoucí rostlinu najdou návštěvníci Zoo Ostrava nedaleko nového expozičně-chovatelského celku Vadtha ni – Chrámu gibonů. Sazaník Raulstonův (Sinocalycanthus x raulstonii) vznikl v roce 1991 křížením dvou druhů – sazaníku čínského (Calycanthus chinensis) a sazaníku květnatého (Calycanthus floridus) ze Severní Ameriky.

Tento velmi atraktivní okrasný keř s nápadnými vínově červenými květy je dosud jen vzácně pěstován. Květy o průměru až 7,5 cm se na rostlině objevují v polovině dubna a bohatě kvetou až do poloviny května. Sporadicky pak kvete až do ranného podzimu. Silná vůně květů, která je pro některé lidi příliš těžká, připomíná vůni jahod, odtud název pro celý rod – jahodový keř.

Zralé květy pak voní jako ocet nebo kvašený mošt. Listy sazaníku jsou široce elipčité s výraznými špičkami, na jaře raší jasně zelenou barvou, jsou lesklé a dlouho si drží svou svěží barvu. Na podzim žloutnou. Sazaník vyžaduje středně vlhkou půdu a chráněné, slunné nebo polostinné stanoviště. Na kvalitu půdy není příliš náročný, roste i v jílovité či písčité půdě, nejlépe však prospívá v bohatších půdách.

V zimě vyžaduje ochranu před ledovým větrem. Rostlina netvoří semena, a je proto možno ji množit pouze vegetativně.

(sd, Zdroj: TZ Zoo Ostrava)

Příbuzné články