Dýně a další tykve pro Zoo Ostrava

Ostravská zoologická zahrada se opět obrací na zahrádkáře a pěstitele, kterým se urodilo nebývalé množství zejména dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin. Pokud nevíte co s nimi, zoo ráda Vaše přebytky přijme. Dýně i cukety poslouží k výzdobě areálu podzimní zoo, ale hlavně jako krmivo pro zvířata.

Kromě výzdoby areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava zpestří dýně a další plody tykvovitých rostlin jídelníček například prasatům, medvědům, hrochům, některým druhům opic a dalším zvířatům. Ve výběhu Tsavo si na dýních pochutnají i dikobrazi jihoafričtí, zatímco pro mangusty trpasličí, které sdílejí výběh s dikobrazy, poslouží vydlabané dýně jako průlezka a místo k úkrytu. Dýně využijeme i při oslavách svátku Halloween. Letos se akce uskuteční v sobotu 4. listopadu 2023 a bude tradičně spojená s dlabáním dýní během dne a lampionovým průvodem vpodvečer.

Obracíme se proto na zahrádkáře a pěstitele zeleniny, kterým se letos urodil nadbytek dýní, cuket a dalších plodů, zdali by nám své přebytky věnovali. Děkujeme!

Kromě dýní a cuket přijímá Zoo Ostrava i další podzimní plody – šípky, jeřabiny a žaludy. V tomto případě se mohou zájemci zapojit do soutěže Šípkový podzim.

Pravidla soutěže najdete na https://www.zoo-ostrava.cz/cz/zoo/novinky/2963-zoo-ostrava-vyhlasuje-sberacskou-soutez-sipkovy-podzim/.

Pozor, do soutěže nejsou zahrnuty plody jírovce maďalu (kaštany). Tyto plody zoo ani nepřijímá.

(sd, Zdroj: TZ Zoo Ostrava)

Příbuzné články