Starobylý zlatý šperk bude poprvé k vidění na zámku Bruntál

Pozoruhodný zlatý šperk nalezený loni v září v opavských Kateřinkách bude od čtvrtka 2. listopadu do neděle 5. listopadu 2023 k vidění na zámku Bruntál. Zlatý šperk, který při práci na poli objevil na Opavsku náhodný nálezce, měl dvojče v Polsku. Téměř totožná zlatá ozdoba byla v 80. letech minulého století nalezena také v polských Krzanowicích, dochovala se ale jen jeho fotografie. Souvislost mezi oběma šperky budou vědci teprve zkoumat.

Šperk uvidí návštěvníci poprvé na vlastní oči, očekává se proto ze strany široké veřejnosti veliký zájem. „Denní prohlídková kapacita dosáhne 250 osob, takže také s ohledem na bezpečnostní opatření doporučujeme rezervaci termínu prohlídky,“ upozornila ředitelka Muzea v Bruntále Ema Havelková a doplnila, že si lidé mohou bezplatnou samostatnou prohlídku šperku zajistit na telefonním čísle 554 717 949, šperk uvidí i lidé, kteří navštíví celou expozici bruntálského zámku.

Odborníci z bruntálského muzea a Archeologického ústavu Akademie věd v Brně společně potvrdili prvotní odhady, že se jedná o šperk z mladší doby bronzové, který patřil osobě z vyšší společnosti. Šperk byl s největší pravděpodobností ozdobou hlavy. Měří necelých 50 centimetrů, široký je 9 centimetrů a váží 56 a půl gramu. Vyrobený je hlavně ze zlata s příměsí stříbra a mědi. Jedná se o jedinečný exemplář na území České republiky.

Jedním z dalších kroků archeologů z brněnského Archeologického ústavu Akademie věd bude komunikace s kolegy v Polsku. „Velmi zajímavým zjištěním pro náš tým byl objev takřka totožného předmětu z polských Krzanowic. Rádi bychom s tamními kolegy navázali spolupráci a společně hledali souvislost mezi oběma předměty. Náš tým již nyní pracuje s celou řadou hypotéz, jednou z nich je, že oba šperky pochází ze stejné místní slezské produkce. Podobné nálezy s sebou přináší velké množství nepotvrzených domněnek a je nesmírně zajímavé odkrývat tajemství tisíce let starých předmětů,“ sdělil ředitel Archeologického ústavu Akademie věd ČR v Brně Balázs Komoróczy. Doplnil, že polský nález se nedochoval, k dispozici je pouze jeho dokumentace, díky které jsou známy jeho přibližné rozměry a motiv výzdoby, který je až na drobné odlišnosti stejný jako předmět z Opavy.

Další informace najdete na stránkách muzea: www.mubr.cz.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: msk.cz)

Příbuzné články