Opavské Svatomartinské slavnosti lákají na dobré jídlo a bohatý program

Nabitý program plný hudby či rytířských soubojů slibuje oblíbené opavské Svatomartinské slavnosti. To se bude konat v sobotu 11. listopadu 2023 na Dolním náměstí. Chybět samozřejmě nebudou pochutiny a mladé víno.

Slavnosti odstartuje tradiční svatomartinský průvod, kdy se do čela opět postaví sv. Martin na nádherné bílé klisně jménem Rima. Průvod doplní rytíři, družina v historických kostýmech a hudebníci. „Věříme opět v hojnou účast obyvatel Opavy a širokého okolí, neboť průvod je opravdu ozdobou celých slavností,“ vyslovuje přání Richard Lichnovský, vedoucí oddělení kanceláře primátora. Start průvodu je naplánován na 10.30 hodin od opavského Obecního domu a povede přes Arkády, kolem divadla až na Dolní náměstí v Opavě.

V 11 hodin a 11 minut zazní slavnostní fanfáry, které odstartují program na Dolním náměstí. Zda se sv. Martin přijde i první sníh není jasné, rozhodně ale do Opavy přiveze první mladé víno letošního roku. Na náměstí se můžete těšit na celodenní program, který zaujme celou rodinu i širokou veřejnost. Šermířská vystoupení a hry, pohádka, dílničky, fotokoutek, tematické malování na obličej či projížďky na povozech s koňmi je jen krátkou pozvánkou pro děti. Vystoupení cimbálové muziky, tanečky a závěrečná ohňová show se bude líbit jistě všem.

Pro návštěvníky bude na náměstí po celý den k dispozici prodej Svatomartinských vín a občerstvení, které lahodí s tímto vínem. „Nebudou chybět pochutiny z husy nebo třeba opékané sele. A jelikož je víno nápoj ušlechtilý, mohou si lidé vyzvednou skleničku na víno za vratnou kauci 50 Kč ve stánku Opavského Slezska a s touto ochutnávat Svatomartinská vína. Jakmile skleničku vrátí, bude jim záloha navrácena. Je ale možné si skleničku ponechat jako suvenýr,“ upřesňuje za Opavské Slezsko Jan Černý.

Na slavnosti bude plynule navazovat další ročník Svatomartinské stezky, která odstartuje v 16 hodin. Zájemci se budou moci procházet Opavou a ochutnávat další mladá a Svatomartinská vína.

Detailní informace včetně časového harmonogramu najdete na stránkách Opavské Slezsko.

(hav s využitím informací z opavske-slezsko.cz, foto: opavske-slezsko.cz)

Příbuzné články