Dolní Benešov zve na slavnosti sv. Martina

Skvělé jídlo, kulinářská show, ochutnávka vín či koncerty se chystají v Dolním Benešově na Hlučínsku. Historicky první svatomartinské slavnosti zde budou zahájeny mší svatou ke cti sv. Martina v 10 hodin v místním kostele.

Od 12 se bude konat kulinářská show s možností ochutnávek svatomartinských pokrmů v netradičním a moderním provedení. Hrát bude cimbálovka. Od 15 hodin se očekává příjezd sv. Martina. Poté bude následovat koncert Tomáše Kočka s Orchestrem a poté také od 18 hodin skupiny Nedivoč. Slavnosti pak ukončí DJ. Informace také najdete na www.dolnibenesov.cz.

Historie svatomartinských tradic započala již během raného středověku. Tradice martinské husy (či martinského vepře), která byla na mnoha místech konzumována v den světcova svátku, souvisela s ukončením zemědělského roku, s odvodem úroků vrchnosti, s adventním šestitýdenním půstem (začínajícím 12. listopadu) a ve vinařských oblastech s ochutnávkou prvního vína. V některých oblastech se zapalovaly martinské ohně, které nahradily lampiony, světil se chléb a peklo obřadní pečivo. Den 11. listopadu se vyznačoval lidovým veselením, začínaly fungovat tribunály, parlamenty, školy, slavily se volby do místních zastupitelstev, platívaly se daně a obnovovaly se kontrakty. Mnohé z těchto obyčejů přežily i světcův kult. Další informace o historii oblíbené listopadové tradice najdete na Wikipedii.

(hav, foto: severnimorava.travel)

Příbuzné články