Nový trend: z Čechů se v pandemii stali bytoví designéři

Vlivem pandemie tráví většina Čechů ve svých domovech víc času než kdy předtím. Své bydlení se tak snaží zútulnit a utrácejí za bytové dekorace.

Roste i počet těch, kteří se pouštějí do jejich vlastní výroby.

Nahradit oprýskanou vázu nebo koupit rámeček na nově pořízené rodinné fotografie není v aktuální situaci tak snadné, jako tomu bylo dřív. Koupit bytové dekorace je už dlouhé měsíce možné pouze na internetu.

Na zásilku z e-shopu se čeká několik dní, navíc produkt nemusí vždy stoprocentně korespondovat s fotografií a kupující může snadno zjistit, že se mu do interiéru nakonec nehodí.

„Během posledního roku zaznamenáváme nárůst poptávky po produktech, díky nimž je možné si bytové dekorace vyrobit nebo renovovat. I proto jsme nabídku těchto produktů aktuálně výrazně rozšířili a během letošního roku chystáme mnoho dalších novinek, díky kterým si je možné vyrobit zajímavé a moderní doplňky do interiéru nebo vdechnout nový vzhled těm stávajícím,“ řekl Martin Stibor, zakladatel společnosti Korálky.cz, největšího e-shopu v Česku s komponenty k výrobě šperků. 

Nákup hotových bytových dekorací na internetu nemusí všem lidem vyhovovat a raději se pustí do jejich vlastní výroby. Ta s sebou nese hned několik benefitů - vytvoří si originální doplněk podle svého vkusu, kreativně vyplní volný čas a navíc zabaví všechny členy domácnosti.

„Aktuální situace nás nutí doma trávit mnohem více času, než bylo obvyklé. To vede k zajímavému trendu – lidé se více věnují tomu, jak to doma vypadá. S tím souvisí i vlastnoruční výroba dekorací a přetváření těch stávajících do moderního hávu. Proto jsme se rozhodli do sortimentu přidat barvy pro kreativní tvoření, se kterými je i začátečník schopný tvořit zajímavé doplňky do bytu, jako originální vázy, dekorativní talíře a tácy nebo rámečky na fotografie. V nabídce jsou akrylové barvy a spreje, ale také oblíbené křídové barvy s vintage efektem. Velice populární je také mramorový efekt, kterého snadno dosáhnete pomocí mramorovacích barev. A protože se do tvoření často chce zapojit celá rodina, máme také novinkové sady barev speciálně pro nejmenší,“ popsal Martin Stibor. 

Výroba bytových dekorací je díky široké paletě produktů velmi snadná a zvládne ji i úplný začátečník nebo nejmenší členové domácnosti.

„Pro velmi malé děti jsou ideální velké dřevěné korálky, ze kterých lze vedle šperků vyrobit i řadu bytových dekorací. Při navlékání korálků navíc děti cvičí přesnou orientaci, koordinaci v prostoru, trpělivost, jemnou motoriku a přitom se baví. Navíc mohou rodiče s dětmi procvičovat během navlékání i barvy a tvary. Pro rozvoj kreativity se perfektně hodí prstové barvy – vytvořit s nimi lze nejen originální obraz na papír, ale drží i na skle, dřevě, textilu nebo modelovacích hmotách," doplnil Martin Stibor.

Pro větší děti je ideální práce s hmotou FIMO, která se podobá modelíně nebo moduritu, vyrobit z ní lze například oblíbené postavičky nebo zvířátka. U dětí i dospělých je velmi populární práce s křišťálovou pryskyřicí.

"Vzhledem k tomu, že pryskyřicí je možné zalévat opravdu cokoliv, lze vytvářet stovky naprosto originálních bytových doplňků. A právě děti jsou v této kategorii velmi kreativní a často vytvoří hezčí dekorace než jejich rodiče. Menší děti by měly s pryskyřicí pracovat vždy pod dohledem rodičů, samostatně je práce s pryskyřicí vhodná zhruba pro děti starší deseti let. Máte-li na tvoření méně času nebo necítíte-li se úplně zruční, můžete zvolit fixy na porcelán, sklo či textil. S nimi snadno nakreslíte libovolný dekor na talíře či hrnečky. Svoji malbu jen zafixujete v troubě a nádobí můžete běžně používat,“ doplnila Zuzana Dobšíčková, kreativní ředitelka Korálky.cz. (sd, foto: Korálky.cz)

Příbuzné články