Jak prát plavky? Vadí slunce a aviváž!

Léto je tu. S ním i čas koupání ... a plavek. 

Jak vyprat plavky, abyste si je nezničili? Máme pro vás pár rad!

Plavky obecně nepatří mezi ostatní oblečení. Potřebují totiž zvláštní zacházení, aby vám vydržely co nejdéle nejen krásné, ale také s těmi vlastnostmi, pro které jste je kupovali.

Jak vyprat plavky?

O plavky byste se měli starat průběžně, ideálně hned poté, co se z nich svléknete a donesete je domů. V tu chvíli byste je měli alespoň vypláchnout od slané či chlorované vody. Rozhodně je nenechávejte mokré v igelitové tašce, mohly by se nejen pomačkat, ale i zapařit.

Plavky lze vyprat v ruce v umyvadle a použít nejlépe mýdlo s neutrálním pH nebo jádrové. Při praní a ždímání plavek musíte být opatrní, nekruťte je násilím. Stačí z nich opatrně vyždímat přebytečnou vodu a pověsit. Dobrým trikem je vyprané plavky položit na ručník, ten opatrně i s plavkami srolovat a mačkáním ručníku z nich vytlačit přebytečnou vodu.

Plavky lze prát i v pračce, pak ale v ochranném pracím sáčku a při teplotě do 30 °C. Perte zvlášť bílé, světlé a tmavé barvy. Nepoužívejte aviváž – způsobuje zašednutí bílých a světlých barev, a hlavně působí negativně na elasticitu vláken. Ta ztrácejí své funkční vlastnosti. Vhodným programem na praní plavek je ten na vlnu nebo jemné prádlo, který nemá dlouhé odstřeďování a používá nízké teploty.

Snesou plavky sušičku?

Prádlo a plavky byste nikdy neměli sušit v sušičce, ale ani na přímém slunci. Zní to zvláštně, protože s vámi tráví hodiny na slunci, je to ale jedním z doporučení výrobců kvůli udržení původních barev.

Pokud jde o dámské plavky, při sušení je potřeba vytvarovat košíčky vrchního dílu do původní fazóny a rozložit na sušák. Chcete-li podprsenku pověsit, pak symetricky za středové sedlo. Chraňte plavky před kontaktem s opalovacími přípravky a vždy dejte na to, co radí výrobce na visačce! (sd, ilustrační foto) 

Příbuzné články