Do lesa pro upevnění zdraví a dobré nálady

Podzimní sychravé počasí, workoholismus nebo třeba předvánoční přípravy nás často odrazují od procházek v lese či parku. Z hlediska možnosti, jak si pravidelně posilovat imunitu, je to ale škoda. Fyzická aktivita v přírodním prostředí je totiž z hlediska lidského zdraví velmi cenná a prospěšná.

V posledních letech přibývají vědecké studie, které připisují jednoznačně pozitivní účinky pohybu v přírodě nebo i práci na zahrádce. Přibližně dva roky starý výzkum provedený Evropským centrem pro životní prostředí a lidské zdraví například prokázal, že výrazně pozitivní vliv na náš organismus má už 120 minut strávených v přírodě týdně. Trávení času v přírodě je spojováno s nižším rizikem vzniku kardiovaskulárních nemocí, obezity, cukrovky či duševních onemocnění.

Asi každý ví, že pobyt v přírodě dokáže redukovat míru stresu. Už starší studie amerických vědců přišla se zjištěním, že na přírodu reagují receptory v mozku a dělají z jejího pozorování až fyzicky příjemný zážitek. Naopak rušná ulice vede k produkci kortizolu, tedy hormonu, jež zvyšuje celkovou pohotovost organismu při zátěžových situacích, například stresu. Zvýšený kortizol oslabuje imunitní systém, zvyšuje hmotnost i krevní tlak a bývá příčinou srdečního onemocnění. Negativně ovlivňuje také duševní zdraví, narušuje vývoj mozku u dětí, vyvolává emoční problémy, depresivní poruchy a negativně ovlivňuje pozornost.

Další nespornou výhodou pobytu venku je načerpání vitaminu D. Ten se získává hlavně ze slunečního záření a kromě jiného se podílí na správném fungování imunitního systému. Na podzim a v létě je sice sluníčka méně, ale i běžné denní světlo má pozitivní vliv na duševní pohodu a má jednoznačně protistresové účinky.

Nejen v Japonsku je oblíbená lesní terapie shinrin-yoku, v překladu něco jako koupání v lese. Ta přispívá ke snížení krevního tlaku, k redukci stresu a zlepšení již zmíněné imunity. Založena je na vnímání lesa všemi smysly. Stačí si tedy zajít do nějakého lesíčku za barákem a například pozorovat ptáky, osahat si stromy, poslouchat šustění listů, opláchnout si ruce v potůčku, přivonět si ke květinám či tlejícímu dřevu… Nedoporučuje se spěch, naopak spíše poklidné splynutí s přírodou.

Podle řady výzkumů procházky v lese vykazují významné zvýšení aktivity tzv. NK buněk (z anglického názvu natural killer cells - tedy přirození zabijáci). Ty jsou součástí imunitního systému, jejich zásadní funkcí je obrana proti proti virovým, bakteriálním a parazitárním infekcím a likvidují také nádorové buňky.

Výzkumníci připisují pozitivní účinky lesa také vdechování vzduchu, který obsahuje prospěšné bakterie a unikátní sloučeniny, které vylučují stromy. Jedná se například o terpeny, které vylučují stromy prostřednictvím svých listů jako obranu proti býložravcům. Imunitní systém reaguje také na tzv. fytoncidy, které vylučuje do vzduchu jako obranný a komunikační prostředek většina stromů a keřů. Fytoncidy, nazývané též rostlinná antibiotika, se rostliny brání před škůdci. Podporují antibakteriální, antimykotické a antivirové procesy, pomáhají posilovat imunitní a oběhový systém.

Případný další hrozící lockdown tak může být i příležitostí pro mnohé, kteři na procházky jindy nemají čas. Vykašlat se na předvánoční běsnění v přeplněných nákupních střediscích a naopak zvolnit, zajít si do lesa a pořádně se nadechnout - takto uděláte pro sebe nebo své děti aktuálně to nejlepší, co v současnosti můžete.

(hav, foto: Hana Havlenová)

Příbuzné články