Přírodní barvení velikonočních vajec. Jde to i bez chemie!
Když už tradice, tak se vším všudy!
Zkuste letos velikonoční vajíčka obarvit tak, jak se to dělalo dříve: pomocí toho, co máte ve spíži. Vyzkoušeli jsme, které přírodní barvy fungují nejlépe a které naopak vyžadují více trpělivosti (případně téměř barvoslepé koledníky).
Na barvení:
- cibule
- červená řepa
- červené zelí
- kurkuma
Postup:
Krok 1: Bílá vejce opatrně omyjte ve vodě se saponátem, abyste je zbavili veškeré mastnoty.
Krok 2: Pro hnědočervenou barvu vhoďte do hrnce dvě hrsti cibulových slupek, pro světlou červenou jednu až dvě pokrájené řepy, pro modrou čtvrtinu nakrouhaného červeného zelí a pro žlutou tři lžičky mleté kurkumy. Přidejte lžičku soli, lžíci octa (díky němu bude barva výraznější a vejce půjdou i lépe loupat) a asi tři hrnky nebo tolik vody, abyste vajíčka ponořili – ale zatím to nedělejte.
Krok 3: Vodu s „barvidly“ přiveďte k varu a asi pět minut povařte. Přidejte vejce, osm minut vařte, stáhněte z ohně a nechte do druhého dne v nálevu vychladnout. Pro výraznější barvy ponechte v nálevu ještě déle – řepě by to vysloveně prospělo. Druhá varianta je vejce před vařením obvázat gázou či na ně připevnit větvičky, kvítky a lístečky, které po obarvení zůstanou světlé.
Krok 4: Vajíčka opatrně vyndejte, nechte uschnout a dozdobte třeba voskem nebo samolepkami. Vejce můžete pro větší lesk lehce potřít sádlem či olejem.
(sd, Foto. Shutterstock)