Tip na večeři: kosmatice

V těchto dnech stále ještě kvete ve volné přírodě, třeba i ve městě či jeho okolí, bez černý, který má odpradávna široké využití v léčitelství, ale i v potravinářství. Možná také vaši prarodiče z něj připravovali pokrm zvaný kosmatice.

Už jste tento pokrm vyzkoušeli? Autor těchto řádků rád vzpomíná na babiččino vyprávění o kosmaticích nebo-li smaženém květu bezu černého. Její tatínek tuto pochoutku miloval a údajně nutil svou ženu, aby mu kosmatice připravovala každý druhý třetí den, tedy na jaře, když zrovna bezy kvetly. A jelikož babička na tento pokrm nejen vzpomínala, ale také ho párkrát pro zvědavého vnuka připravila, vzpomínka je o to plastičtější. Chuť bezu je jemná, lehce aromatická, nasládlá, výborná...

A jelikož sehnat pěkný květ bezu, nejlépe z keře, který roste v čistém prostředí, není zase tak obtížné, pochoutku lze jednoduše připravit třeba na večeři. Inspirovat se můžete i na internetu. Například na stránkách Kucharkaprodceru.cz je postup, jak květ správně osmažit, popsán vcelku barvitě.

Píše se zde: „Kosmatice je dle jazykových příruček lidový název pro smažené květy černého bezu. Květy namáčené v těstíčku a smažené pěkně na másle dozlatova a dokřupava. Zdá se to jednoduché, ale i přes veškerou snadnost stojí kosmatice za malé kuchařské vyprávění. Povím vám, jak si je udělat předpisově vzorně, jaké na ně vzít těstíčko a jak se pozná, že je opravdu umíte udělat.“

Celé vyprávění a další rady najdete na www.kucharkaprodceru.cz/kosmatice.

Bez je běžný keř, kterého si leckdy ani nevšimneme, ale to je škoda. Dvě přísloví o něm třeba praví: „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni“ nebo „Je lékem proti devíti nemocem a je považován za bylinu magickou“. Základní informace o bezu černém najdete třeba na Wikipedii.

(hav, kucharkaprodceru.cz)

Příbuzné články