Pravidla pro správné soužití s pejskem v kanceláři

Češi jsou národem pejskařů. Psa tu má přes 40 % domácností. A s vlastnictvím domácích zvířat často přichází i „problém“, co bude s pejskem, když jsme dlouhé hodiny v práci. Mnoho zaměstnavatelů nyní povoluje brát si čtyřnohé kamarády do práce. Toto však přináší i mnohé úskalí, protože „dog friendly“ politika v zaměstnání vyžaduje pravidla, aby v práci nedocházelo k problémům.

Dříve si vodit do práce svého pejska bylo naprosté tabu. Doba se naštěstí mění a mnoho firem (včetně těch velkých nadnárodních), dovoluje do svých kanceláří za určitých podmínek pejsky brát. Než ale pejska do práce vezmete je důležité vědět, jestli je pejsek pro několika hodinový „pobyt“ v kanceláři vhodným adeptem. 

Pes pomůže k větší výkonosti a menší hladině stresu

Hodný a nekonfliktní pes na pracovišti pomáhá zlepšovat pracovní produktivitu. A to nejen u svého majitele, který není ve stresu, že musí jít brzo domů vyvenčit svého pejska, ale i u kolegů, kteří psa berou jako příjemné zpestření kanceláře a mají tak větší „chuť“ do práce. Ono takové pomazlení se psem během chvilky dokáže snížit pracovní stres. Dokonce i přítomnost psa například na schůzce s klientem pomáhá ke zlepšení atmosféry jako tzv. ice breaker. Navíc dog-friendly kultura pomáhá firmám jako benefit při náboru nových zaměstnanců.

Samozřejmě vždy se jedná především o individualitu daného pejska, jak je vycvičený, jak dobře snáší jiné psy či kolektiv lidí, který nezná. Pokud máte například bojové plemeno nebo příliš velkého psa, tak by to mohl být problém u kolegů z psychologického hlediska (i když máte pejska dokonale vycvičeného). Dále nemusejí být vhodná zvířata, která příliš línají nebo jsou hyperaktivní a nedokážou několik hodin pouze ležet. 

Pozor na více pejsků na jednom místě

Pokud je v práci více lidí se psy, je důležité na neutrálním území zjistit, jak se snáší. Především, pokud byl jeden ze psů v kanceláři první, může mít teritoriální sklony k novému psovi. Zkuste někdy psy venčit společně, aby se lépe poznali a zvykli se na sebe a případně si „rozdělili“, kdo bude vůdcem její smečky. Především pokud víte, že máte v kanceláři dva psy, nebo dvě feny, kteří chtějí být v dominantním postavení. Ty se snášejí hůře než pes vs. fena.

Hlídejte pamlsky od kolegů

Pes by měl mít po celý den přístup k misce s vodou. Zároveň si ale hlídejte krmivo, například pokud krmíte konzervami, tak jejich vůně může kolegy obtěžovat. Pokud pes nesní, co má, tak jídlo odstraňte.  Pes má také v kancelářích větší tendence žebrat u kolegů. Hlídejte si, aby ho vaši kolegové „nepřikrmovali“ lidskými dobrotami. Dejte kolegům jedny pamlsky, kterým mohou občas pejska potěšit. Dejte si také pozor, aby pejsci nechodili do odpadkových košů v kanceláři a nesnažili se sníst, co tam najdou. V kancelářích bývají často koše otevřené a tím pro ně snadno dosažitelné.

(sd, Foto: neposlusnetlapky.cz)

Příbuzné články