Frýdek - Místek hledá ten nejlepší štrúdl

Do letošního gastrofestivalu nazvaného Frýdek≈Místek plný chutí, který se bude konat spolu s XII. Beskydskými rekordy v sobotu 20. srpna 2022 ve Frýdku – Místku, se mohou zapojit také výrobci štrúdlů. Vyhlášená je soutěž o ten nejlepší. A inspirovat se můžete i recepty z minulých ročníků, třeba rakytníkovým závinem s domácím levandulovým pudinkem.

Na stránkách pořadatele k soutěži uvádí: "Myslíte si, že pečete ten nejlepší štrúdl? Ať už sladký nebo slaný? Frýdek≈Místek hledá právě vás! V rámci gastrofestivalu, který se uskuteční v sobotu 20. srpna na místeckém náměstí Svobody, vyhlásí zástupci odborné i laické veřejnosti vítěze letošního ročníku!“

A jak se zapojit do soutěže? Na webu se do 14. srpna 2022 můžete přihlásit prostřednictvím formuláře. V sobotu 20. srpna v 9 hodin poté přinést upečený štrúdl do turistického informačního centra na náměstí Svobody v Místku a pak už jen počkat na verdikt poroty, který bude vyhlášen na pódiu ve 13 hodin.

Vítěze těch nejlepších štrúdlů čekají ceny, které do soutěže věnovali partneři akce HC Frýdek≈Místek a Beskydská likérka.

Pro inspiraci k soutěži, ale třeba i k nějakému tomu prázdninovému pekařskému pokusu, se můžete podívat na recepty z předchozích ročníků. Nás zaujal například Rakytníkový závin s domácím levandulovým pudinkem od Lenky Pospíšilové. Nikdo z redakce ho ale zatím nevyzkoušel…

Rakytníkový závin s domácím levandulovým pudinkem

Ingredience:
listové těsto | čerstvé plody rakytníku | cukr | čerstvá (nebo sušená) levandule | 2 žloutky | 3 lžičky másla | 2 hrnky mléka | 2 lžíce kukuřičného škrobu | špetka soli | mandle na posypání

Postup:
Nejdříve si připravíme levandulový domácí pudink: žloutky s cukrem ušleháme do husté pěny a ochutíme levandulovým domácím sirupem, v mléce si předem vymacerujeme květy levandule a v třetině mléka rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu a špetku soli. Zbývající mléko dáme vařit. Když začne vřít přidáme 5 lžic ke žloutkům a dobře rozmícháme. Do zbytku vroucího mléka nalijeme mléko se škrobem a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, pak přilijeme žloutkovou směs a chvíli povaříme. Nakonec vmícháme máslo. Hotový vychladlý levandulový pudink rozetřeme na listové těsto a posypeme čerstvými plody rakytníku. Těsto zabalíme jako štrúdl a upečeme, před koncem posypeme mandlemi.

(hav, foto: fmplnychuti.cz)

Příbuzné články