Jak vyzrát na letní „depku“?

Že se deprese mohou objevit jen na podzim? Omyl. Často nás přepadají také v létě. Ano, v období, kdy bychom si měli užívat sluníčko, dovolenou, relaxovat… Jenže právě neustávající vlna veder, stres z přípravy na dovolenou, z toho, jak zajistit hlídání pro děti, které teď budou dva měsíce doma, nebo naopak z toho, že se letos k moři, nebo na hory nepodíváte, může vyvolat špatnou, až depresivní náladu. Studie dokonce uvádějí, že letními depresemi trpí až 57 % populace!

Depka, nebo deprese?

Obě označení spolu souvisí, avšak nejsou až tak stejná. Jde totiž o to, zda a kdy odezní, a jaký mají průběh. Pokud budeme mluvit o krátkodobém stavu, kdy máme špatnou náladu, jsme smutní, nebo nedokážeme pořádně spát, tak jde s největší pravděpodobností o depku. Ta odezní, jakmile skončí dané období, nebo samovolně např. po pár týdnech. Sice se nejedná o deprese jako takové, ale rozhodně je nesmíme podceňovat, i depky si zaslouží naši pozornost.

Deprese oproti tomu je stav dlouhotrvající, který nemá tendenci se zlepšovat. Naopak se ke splínu a smutku přidají další symptomy, jako např. naprostá lhostejnost k okolnímu dění, pocity zmaru a toho, že nic nemá smysl, problémy s pamětí, koncentrací, pocitem méněcennosti, v horších případech se mohou objevit také bludy a halucinace. Zde už je opravdu potřeba začít co nejdříve s léčbou, protože tyto stavy mohou vést k sebedestruktivním myšlenkám a ovlivňují celkovou kvalitu našeho života. Bez odborné pomoci si s depresemi jednoduše neporadíte.

5 tipů, jak si zlepšit náladu

  1. Nezavírejte se doma. I když vám pobyt venku ve vedrech nedělá dobře, zkuste si vymezit alespoň chvíli na čerstvém vzduchu. Někde ve stínu, naložte si nohy do studené vody, zajděte si do bazénu, sežeňte si přenosný větrák a nezapomeňte na dostatek tekutin. A pokud máte špatnou náladu proto, že musíte dny trávit zavření v práci, zkuste si třeba otevřít dokořán okno, nebo sníst oběd venku na lavičce, či se o přestávce krátce protáhnout.
  2. Meditace a relax. Dopřát si čas pro sebe je velice důležité. Existuje spousta relaxačních a meditačních technik, které vám navodí příjemnější náladu. Uvolňující může být také jóga. Zkuste zapátrat na internetu, jaké máte ve svém okolí možnosti.
  3. Aktivně trávený volný čas. Zapomeňte na to, že byste o víkendu zalezli do postele a nevylezli. Ano, vydatný spánek je důležitý, ale celodenní válení se na gauči vám náladu rozhodně nezvedne. Proto si naplánujte nějaký příjemný víkend, např. nějaký wellness pobyt. Děti zkuste dát na hlídání prarodičům a buďte jen s partnerem, nebo si naplánujte výlet či grilování s přáteli. Vyrazte na kolo, k bazénu, na hory, na procházku do lesa/parku…
  4. Snižte své nároky. Není důležité trávit každý rok léto u moře. Pokud vám to letos kvůli finanční situaci nevyšlo, nezoufejte, a najděte si levnější variantu. I v Česku je mnoho krásných míst, které stojí za návštěvu. Stejně tak u sousedů na Slovensku.
  5. Nebuďte na to sami. Sdílení je velice důležité, pokud chcete špatnou náladu překonat. Mluvte o svých pocitech, neuzavírejte se do sebe. A pokud si nejste jistí zastání svého okolí, nebo se bojíte, že by nad vašimi problémy jen mávli rukou, stačí se obrátit na odborníka – psychologa. Ten vám pomůže zpracovat vaše pocity, naučí různé techniky, jak špatnou náladu zvládnout a jak ji předejít.

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.

(sd, Zdroj: Mojra.cz) 

Příbuzné články