První školní den: Jak usnadnit prvňáčkovi nástup do školy

První školní den je výzvou nejen pro malé školáky, ale také pro jejich rodiče. Ti je totiž musí na vše připravit. Seznámit je se vším, co je ve škole čeká a říct jim vše potřebné. Není žádná ostuda, pokud si sám rodič neví s tímto oříškem rady. Přeci jen je to už nějaká doba, od našich školních let a spoustu věcí za tu dobu změnilo. Připravili jsme proto pro vás návod, který vám zahájení školního roku pomůže zvládnout v klidu a bez zbytečných starostí.

Na kdy první školní den vychází letos?

Letošní zahájení školního roku vychází na čtvrtek 1. září. Toto datum je oficiálním zahájením pro všechny základní, střední a umělecké školy. Raději si však tento údaj ověřte na webových stránkách školy, kam má vaše ratolest nastoupit. Nezřídka kdy se stává, že školy využijí 2 dny k dobru na doladění některých detailů a zahájení školního roku tak odloží až na pondělí.

Jak první školní den probíhá?

První školní den se může v různých školách lehce lišit. Bližší informace můžete často dohledat na webu konkrétní školy. Prakticky ale probíhá první den ve škole tak, že najdete třídu, do které bude vaše dítě chodit. U větších základních škol často před vchodem stojí paní učitelky s cedulemi jejich třídy a děti si od vás přeberou. Následuje usazení do lavic a prvotní seznámení s vyučujícím a kolektivem. Ve většině případů můžete tomuto procesu přihlížet, některé školy však vyžadují, aby už na první hodině byli žáci sami bez rodičů. Paní učitelka seznámí žáky s průběhem školního roku a pravděpodobně jim předá klíčky od jejich skříňky. Vám potom předá základní informace o kroužcích, přihlášení do družiny a také jak funguje školní jídelna.

Co prvňáčkovi obléct?

První pravidlo, které by se mělo dodržet je to, aby se vaše dítě cítilo ve zvoleném oblečení dobře a pohodlně. Pokud mu totiž obléknete něco, v čem se jednoduše necítí, spojí si první školní den s něčím negativním a to určitě nechcete. Nicméně neexistuje žádný pevně stanovený dress code, který byste museli dodržet. Obecně ale platí, že nástup do školy je spojován s jakousi obřadností a tak je vhodné volit spíše společenský styl oblékání. Mladí pánové tak mohou zvolit košili a pohodlné kalhoty. Holčičky zase sváteční šaty nebo halenku.

Co dát dětem s sebou?

Zpravidla nebývá první školní den příliš dlouhý. Nese se spíše v seznamovacím duchu a děti se mají především adaptovat na nové prostředí. Jsou ale věci, které byste neměli zapomenout dětem zabalit. Jedná se především o přezůvky, pastelky a můžete přihodit i jeden sešit. Pokud máte dítě, které nemůže samým natěšením dospat a s aktovkou chodí pomalu i na záchod, dopřejte mu, ať si ji vezme. Do ní mu můžete přidat i maličkost pro paní učitelku nebo pana učitele. Pokud ještě nevíte, jestli bude mít vaše dítě třídního učitele nebo učitelku, zvolte nějaký neutrální dárek – čokoládu, bonboniéru.

A co nakoupit na zbytek školního roku?

Byť si děti první den odnesou do školy jen minimum věcí, přijdou daleko náročnější dny a to nejen pro ně, ale i pro vás. V prvních školních dnech si tak projděte rozvrh vaší ratolesti a pokuste si udělat seznam potřebných věcí. Mezi ty základní patří samozřejmě aktovka, přezůvky, úbor na tělesnou výchovu, dostatek psacích potřeb včetně těch, které by dítě mohlo potřebovat na výtvarnou výchovu a učenice a sešity na každý předmět. 

Jak s dítětem o škole mluvit?

Zpravidla nastanou u dětí dvě varianty toho, jak svůj nástup do školy vnímají. První skupina dětí se nemůže dočkat a o škole doma uslyšíte zkrátka pořád. V tomto případě můžete být šťastní a dětem být v tomto období jakýmisi průvodci. S dětmi se o škole bavte, seznamte je s tím, co je ve škole čeká a případně můžete ke konci prázdnin zařadit i aktivity, které děti do školy připraví – základy psaní, počítání, čtení.

Ve druhém případě už vám zřejmě nebude příliš do smíchu. Některé děti mají z prvního dne ve škole totiž spíše strach. Bojí se všeho nového, co s sebou škola přináší. V tomto případě je dobré dítě na nástup do školy připravovat postupně a snažit se o co nejpozitivnější emoce. Zkrátka musíte z prvního školního dne udělat událost s velkým „U“. Ideální volbou je společný výběr školních pomůcek a krátké rozhovory na toto téma. Děti musíte neustále ujišťovat, že škola bude určitě fajn a že je tam nečeká nic hrozného. Přidat můžete i vaše vlastní zážitky ze školních lavic.

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.

(sd, Zdroj: Mojra.cz) 

Příbuzné články