Máme nové štěně, jak o něj pečovat?

Zabavit děti o prázdninách je někdy pěkný oříšek, proto se někteří rodiče nechají umluvit k pořízení chlupatého kamaráda, aby se jejich ratolesti nenudily. Nejčastěji děti touží po štěňátku, péče o něj je ale podobně náročná, jako o malé dítě. Takže v prvních dnech, kdy bude pejsek v novém domově, to nebude jen zábava, ale i starost. A při tom je určitě potřeba počítat s asistencí dospělého.

Když si tu chlupatou kouli přivezete domů, asi se veškerá pozornost členů rodiny soustředí jen na ni. Denní dávka roztomilosti se dostane na maximum. Štěně v prvním roce života hodně spí a teprve si zvyká na nový domov, přesto máte pocit, že je ho všude plno. A to zabere ještě velmi málo místa. Ke spokojenosti mu ale zatím stačí pohodlný pelíšek, možná nějaká hračka a plné bříško.

Čím krmit?

Co ale sypat do misky takového psího prcka? Zkušený chovatel by měl předat spolu se štěnětem novému majiteli krmivo na další 2 – 3 týdny, aby štěňátku usnadnil přechod do nových podmínek. Při zvykání si na nový domov ale není vhodné změnit i typ stravy. Pro zvíře je stresující už přesun ze známého zázemí od původní smečky. Jeho trávicí trakt v té chvíli ohrožuje změna vody, vzduchu i prostředí. Hlavní oporou je tedy pro něj známá strava. Výměna střevní mikroflóry, ke které dochází se změnou podmínek, pak není tak agresivní. Nový majitel by měl v ideálním případě dostat i komplexní informace o tom, kdy pejska krmit a jak co nejjednodušeji navázat na jeho režim.

Připravte se na dočasné nechutenství

Na změnu domova může štěně reagovat i tak, že ztratí chuť k jídlu. Kompletní granulované krmivo je pro něj dostatečným zdrojem všech důležitých živin. Můžete do něj přidávat i nějakou bílkovinu. Není třeba se obávat této podpory až do dvou let věku, Vhodná výživa je totiž u štěňat základním pilířem zdraví pro celý jeho psí život.

Jak se vychovává štěně

Pejsek se musí nejprve naučit, že vykonávání tělesných potřeb patří na travičku, a ne na koberec. Takže je důležité pravidelné venčení. Když chlupáč povyroste, přijde na řadu učení dalších povelů. Procházet výcvikem neznamená jít jednou týdně na cvičák. Jde o kontinuální práci nejen na cvičišti, ale i doma, na procházce, v běžném životě. Ten nejúčinnější výcvik je formou hry s odměnou. Když budete mít kapsy plné psích pamlsků, máte úspěch při výcviku téměř zaručen.

Spánek je alfou a omegou

Štěně je vlastně takové psí miminko, a tak podobně jako lidské mládě potřebuje hodně spát. Není dobré pejska nutit do aktivity ve chvílích, když chce spát. A s dlouhými procházkami taky raději počkejte. Pokud má pes ale sklony k hyperaktivitě, je důležité ho zklidnit. 

(sd, Foto: Shutterstock)

Příbuzné články