Věřte sami v sebe

Otázka sebevědomí se v dnešní době skloňuje snad ve všech pádech. A není se čemu divit. Možná i vy máte ve svém okolí schopného člověka, kterému chybí už jen kousek té sebedůvěry k tomu, aby se skutečně prosadil. Se zdravým sebevědomím totiž zvládáme i obtížné situace s klidem a grácií. Takové chování potom přináší úspěch. Chcete se to také naučit?

Jak souvisejí afirmace se sebevědomím?

Odpověď je velmi jednoduchá. Sebevědomí je vědomí vlastní hodnoty. Není to vlastnost, za kterou bychom se měli stydět. Bohužel mnohdy v průběhu let vědomí vlastní hodnoty ztrácíme díky nepříznivému vlivu okolí. Nikdy však není pozdě na to svou ztracenou sebedůvěru znovu objevit. A k tomu si můžeme sami dopomoci afirmacemi.

Jaký přesně mají afirmace význam? Správně provedené afirmace mohou skutečně pomoci zvýšit sebevědomí. Jde totiž o autosugesce, kterými můžete naprogramovat své podvědomí ke spuštění programů vedoucích k úspěchům ve všech oblastech vašeho života. Jen tedy nesmíte pouze papouškovat obligátní věty. Bude třeba použít zdravý rozum a formulovat afirmace tak, aby byly v souladu s vaší myslí a dosavadní zkušeností. Asi nebudete s poslední tisícovkou na bankovním účtě věřit větě: „Jsem magnet na peníze.“

Kam směřujete pozornost, tam to roste 

Pomozte si pozitivně laděnými afirmacemi. Představujte si, jaké to bude, až… „Jaké by bylo být zdravě sebevědomý?“ Vaše mysl takovou formulaci přijme a začne plánovat strategii úspěchu. Máte napůl vyhráno.

Kromě afirmací můžete využít i další techniky. Sepište si seznam svých pozitivních vlastností. Buďte k sobě skutečně štědří a dopřejte si opravdu dlouhý seznam. Dejte si záležet a nespěchejte. Kolikrát si my lidé ani neuvědomujeme, kolik toho vlastně zvládáme, dokud to nevidíme černé na bílém.

Další možností, jak pracovat na zvýšení sebevědomí, je sebeláska. Postarejte se primárně o sebe a o své štěstí. Zachraňte nejdřív sebe, abyste měli z čeho čerpat, až budete chtít pomáhat i ostatním. Pečujte o sebe s láskou.

Zapomeňte na porovnávání s ostatními. Jste originál. Vždycky bude někdo hezčí, svalnatější, hubenější, chytřejší. Takové myšlenky vás nikam neposunou. Spíš vás zadupou ještě víc do země. Zaměřte se na své kvality a porovnávejte se třeba sami se sebou před nějakým časem. Uvidíte postup a to vás bude motivovat k ještě lepším výsledkům. No a jen tak mimochodem se vám zvýší i míra sebevědomí. Nikdy není pozdě začít. V téhle soutěži jste jen vy sami, takže musíte vždy zákonitě vyhrát.

(Autor: Libor Činka, s.r.o.)

Příbuzné články