Jak poznat, že pes tloustne?

Jakmile si přivezete pejska domů, stává se součástí rodiny. Je důležité zajistit mu kvalitní stravu a správnou péči o zdraví, včetně kontroly hmotnosti, protože obezita se u domácích psů stává velkým problémem. Podle statistik přibližně 30 % psí populace v mnoha zemích je obézní. Jak poznat, že právě máš mazlíček má problémy s váhou?

Obezita by mohla podstatně zkrátit život vašeho pejska, proto je dobré všímat si varovných signálů.

Hmotnost
Váha je samozřejmě jednoznačným ukazatelem. Vážení by mělo být pravidelné. Je ideální, když si poznamenáte hmotnost pejska do kalendáře. Pokud si nejste jisti, jakou optimální váhu má mít, poraďte se s veterinářem.

Vzhled těla
Všímejte si vzhledu psího těla. Při pohledu z profilu by měl mít vtažené břicho. Pokud z profilu vypadá válcovitě a břicho se mu výrazně svažuje dolů, je to známka nadváhy. Při pohledu shora by měl být vidět pas. Samozřejmě u hodně chlupatých plemen je vizuální zhodnocení obtížnější. 

Dotek
Při pohmatu by měl mít pejsek určitou vrstvu podkožního tuku, ale kůže by měla být pevná a elastická. Pokud kůže na břiše vytvoří záhyby nebo je těžká na dotek, může to být známka přibývání na váze. Jedna ze zjevných známek tloustnutí u psa je, že mu nemůžete nahmatat žebra.

Nechuť k pohybu
Možná zjistíte, že pejsek jeví nechuť k jindy temperamentnímu pohybu a také víc oddychuje po jakékoli námaze. Kdežto chuť k jídlu má stále stejnou... 

Zdravotní problémy
Přibývání na váze může být způsobeno zdravotními problémy, jako jsou problémy se štítnou žlázou, cukrovka nebo špatné trávení. Pokud má váš pejsek příznaky, jako jsou zvýšená chuť k jídlu, nadměrné pití, nadýmání, zvracení nebo průjem, měli byste jej co nejdříve vzít k veterináři.

Co dělat, když pes tloustne?
Pokud zjistíte, že váš pes přibývá na váze, existuje několik kroků, které můžete podniknout, aby se dostal zpět na zdravou hmotnost. Předtím, než začnete s jakýmkoli hubnoucím plánem, je důležité navštívit veterináře. Ten vám může pomoci určit, kolik by váš pes měl zhubnout, aby byl zdravý, a může vám navrhnout vhodný dietní plán a optimální navýšení pohybu vzhledem k jeho zdravotnímu stavu.

Pomáhejte psovi snížit váhu zvýšením pohybu a snížením příjmu kalorií. 

Co konkrétně může pomoci?

Změňte krmení: Zvažte změnu stravy vašeho psa na kvalitní krmivo s nižším obsahem kalorií a tuků a vyšším podílem vlákniny (kvůli pocitu sytosti). 

Omezte pamlsky: Omezte nebo úplně vypusťte pamlsky a vysokokalorické pochoutky z jídelníčku vašeho psa. Místo toho mu dejte nízkokalorické pamlsky, jako třeba kousky vařeného kuřecího masa apod. 

Zvyšte pohyb: Prodlužte procházky. Můžete začít i se psími sporty, pokud nemá pes zdravotní problémy. Důležité je najít aktivitu, která bude bavit jak vás, tak i vašeho psa. V létě můžete plavat (pohyb šetrný na klouby). 

Kontrolujte váhu: Pravidelně psa važte, abyste se ujistili, že hubne zdravým tempem. Pokud je potřeba, upravte stravu nebo cvičení. 

Je důležité mít trpělivost a být vytrvalý. Hubnutí psa by mělo být postupné a zdravé. Bude to nějakou dobu trvat, ale odměnou bude čilejší a živější společník.

(sd, Foto: Shutterstock)

Příbuzné články