Krásně rozkvetlý balkon si snadno uděláte sami

Sousedé vám budou závidět váš balkon. Vypěstovat si nádherné květiny na ozdobu zvládnete docela jednoduše. Jen musíte dodržet několik zásad. Jak na to vám i tento měsíc poradí Mgr. Lenka Vavrečková, zástupce ředitele pro praktickou výuku Střední zahradnické školy Ostrava‑Hulváky.

Je začátek května, není na osazení truhlíků na balkóně už pozdě?

Pozdě je na to, něco si předpěstovávat. Tady bych radila koupit hotové, pěkné, silné sazenice. Pozor na to, co kupujete. Některé obchody prodávají sotva zakořeněné řízky v platíčkách po deseti kusech. To někdy nebývají kvalitní sazenice. Zajděte si do svého osvědčeného zahradnictví a kupte si krásné zdravé sazenice, u kterých je jistota, že porostou. Říká se, že nejlepší čas na výsadbu je po třech zmrzlých, to je po 15 květnu. Pokud přijde ochlazení, většinou je v přízemí, takže pokud máte balkon ve vyšších patrech, můžete začít s výsadbou.

Začněme u správných nádob na výsadbu.

Můžeme použít květináč nebo truhlík. Je to jedno. Ideální stav je, když máme samozavlažovací truhlíky. Jsou na principu dvojitého dna, kdy při vzlínání proniká voda ke kořenům. Určitě je doporučuji. Pokud je nemáte, musíte mít nádobu s odtokovou dírkou, pod kterou umístěte misku, jinak vám přebytečná voda teče k sousedům a ti nebudou moc rádi.

Jak správně zalévat a co když přijde průtrž mračen a máme truhlík plný vody?

To se samozřejmě může stát, přebytečnou vodu musíte vylévat. I u truhlíků s dvojitým dnem. Lidé si myslí, že o takový truhlík už se nemusí starat, ale to je omyl. Doporučujipořídit si tento truhlík, ale zalévat úplně normálně. Pokud jste doma a neodjíždíte na dovolenou, tak zalévejte co 2 až 3 dny. Když začínáme pěstovat kytičky v květnu zaléváme podle počasí. Ještě je chladno a vlhko, rostliny nemají prokořeněný bal, stačí zalévat co tři dny. Ale když je venku sucho a horko, zaléváte každý den. Teprve když odjíždíte na dovolenou, nalijte plné dvojité dno a závlaha vydrží třeba na týden. Určitě není dobré, aby tam voda stála půl roku, protože třeba pelargonie nemají rády přemokření.

Koupili jsme si sazeničky a chceme správně osadit truhlík. Co ještě potřebujeme?

Vždycky na jaře je dobré koupit při výsadbě nový substrát. Vyberte si ten, který je určený pro balkonové květiny. Určitě nepoužívejte obyčejný substrát a pokud ano, tak přidejte rašelinu a hnojivo. Protože třeba pelargonie jsou přímo žrouti živin.

Když nejsem úplně zahradník a občas na kytky zapomenu. Kterou rostlinu mi doporučíte? 

Asi nejvhodnější jsou pelargonie (muškáty). Vydrží jak na sluníčku tak v polostínu, horké léto i časté deště.

Přesto při pohledu na balkon má někdo muškáty jen takové mdlé, ale na některých balkónech jsou krásné převislé záplavy květů. Jak dosáhnout toho, aby nám je sousedi záviděli?

Je to nejvíce o živinách, protože pokud je nebudete pravidelně hnojit, budete mít méně květů. Záleží i na tom, na kterou stranu máte otočený balkon. Pokud je vyloženě na severní stranu, tak to muškáty ustojí, ale pokvetou méně. Na severní stranu doporučuji spíše begónie a fuchsie.

Můžeme prokládat do truhlíků různé druhy květin?

Těch kytiček je velká spousta. Dají se kombinovat jak převislé tak i stojaté květiny. Určitě vám poradí v zahradnictví. Důležitý je vzrůst rostlin, aby se vzájemně doplňovaly a nepřerůstaly. Když chcete mít jemnější truhlík, tak si vyberete rostliny, které jen pokrývají plochu truhlíku.

Jaké jsou nejoblíbenější rostliny do truhlíků? 

Nejčastější jsou muškáty a surfinie. Udělají nejdelší závěsy, a když jim dáváte dost živin, jsou hodně krásné. Ale hodně se používají taky minipetúnie, krásné jsou vějířovky, lobélie. Velmi pěkné jsou kombinace muškátů a bakopy nebo lobélie. Ty jsou ale zároveň dost citlivé na zálivku. Ty když třeba dva dny nezalijete, tak už může být konečná.

Méně časté, ale krásné jsou popínavé a stojaté květiny?

Tady je velice oblíbená Černooká Zuzana, lichořeřišnice, okrasný hrachor nebo povijnice. Ze stojatých kytiček jsou teď hodně módní okrasné kopřivy nebo zakrslé jiřinky.

Když si někdo s truhlíkem neví rady, může přijít do zahradnictví a vy mu poradíte nebo truhlíky i osadíte?

Většina zahradnictví to dělá, ale musíte se dopředu domluvit a zakoupit si u nich rostliny a substrát.

Nejdůležitější rada na konec.

Nedávejte mnoho rostlin do truhlíku a hodně hnojte. Klidně každý týden. Nespoléhejte se na dlouhodobá hnojiva, třeba tyčinky. Balkónovky potřebují živiny hned a hodně. Protože co my po balkónových květinách chceme? Aby nám půl roku kvetly, tak musíme hodně hnojit.

Festival květin
Pokud chcete potěšit oko a duši a ještě dostat od zahradníků dobré rady, navštivte Festival květin, který bude v zahradnictví Ostrava– Nová Ves 2. a 3. června. Otevřeny pro veřejnost budou skleníky i park a ještě můžete nakoupit přebytky za velice slušné ceny.

(red)

Příbuzné články