Bylinky a balkon. Proč ne?

Už jsme na balkon nasadili všechno možné, tak proč ne bylinky, které jsou u lidí hodně oblíbené. Bylinky dělíme na aromatické, které používáme jako koření, a léčivé, které využíváme jako čaje nebo tinktury. Můžeme je i sušit. I tentokrát nám bude s pěstováním na balkonech radit Mgr. Lenka Vavrečková, zástupce ředitele pro praktickou výuku Střední zahradnické školy Ostrava‑Hulváky.

Rozdělili jsme si bylinky podle způsobu použití, ale ještě se dělí podle pěstování. 

Obecně si bylinky podle pěstování můžeme rozdělit zase do dvou skupin. Jednoleté, říkáme jim letničky. Ty během jedné sezóny vysejeme i sklidíme a rostlinky pak usychají. Patří mezi ně například bazalka nebo kopr. Druhou skupinou jsou trvalky, které nám na balkoně při správném pěstování vydrží několik let. Musíme na ně dát pozor přes zimu, aby v truhlíku nevymrzly, ale na zahradě vydrží opravdu dlouhou dobu. Mezi trvalky patří například pažitka, libeček, různé máty, tymián. Takový libeček, když vysadíte, tak se ho pak skoro nemůžete zbavit.

Na výsev ze semínek je začátkem června už pozdě?

Třeba taková bazalka má velmi krátkou dobu růstu, roste rychle a rychle ji spotřebováváme, takže ji můžeme vysévat kdykoliv průběžně. Naopak, když teď vysejeme pažitku, použitelná bude až v příštím roce. Letos vyrostou jen jemné vlásky, které musíme několikrát ostříhat, aby zesílely. Pak už ji máme napořád.

V obchodech si u regálu se zeleninou můžeme koupit bylinky už předpěstované. Jsou kvalitní?

Není to úplně špatně, ale pokud bychom nechtěli použít koupenou bylinku jen jednorázově, tak určitě doporučuji přesadit ji do nějakého většího květináče nebo truhlíku, protože jsou už hodně prokořeněné. Taky už jsem to několikrát udělala a pak je pěstovala celý rok. Ale musíte je přesadit.

Pokud to někdo myslí s pěstováním vážně, tak by si kvalitní sazeničky měl koupit v zahradnictví. 

Pojďme k pěstování.

Pro pěstování je jedno, na co je budeme používat. Důležité jsou nároky rostlin, takže bych bylinky zase rozdělila do dvou skupin.

Část bylin pochází se středomoří. To jsou třeba levandule, tymián, rozmarýn. Tyhle bylinky chtějí hodně sluníčka a spíše sušší půdu, nesnášejí přemokření a nemají rády moc vyhnojenou půdu.

Druhá skupina bylinek, třeba máta, libeček, oregano, mají zase rády kvalitní zeminu.

Když třeba chci využít truhlík i na ozdobu, doporučujete sesazení několika druhů bylinek dohromady? 

Klidně, pokud budou vyžadovat stejné nároky na půdu, tak určitě. Třeba rozmarýn s tymiánem. Během roku nenarostou zase tak hodně a krásně se snesou. 

Trošku problematická bývá máta, protože je hodně invazivní a vytlačí z truhlíku ostatní byliny. Mát je hodně druhů, ale kdo očekává klasickou vůni máty, tak si bohatě vystačí s obyčejnou, ale ta je nejinvazivnější. Pokud s ní chcete něco vysadit, tak doporučuji třeba pažitku, oregano nebo libeček. To jsou rostliny, které mátu ustojí. Já to dělám tak, že si do truhlíku vysadím několik druhů máty, třeba citrónovou, jahodovou, čokoládovou, mojito, pepermintovou. Je to typická bylina, ze které je užitek a radost celý rok a můžete ji přezimovat.

Zkuste poradit nějaké bylinky, které budeme pěstovat na balkoně pro celoroční užitek.

Co se týká kuchyně, tak základem je pažitka, petržel ať už hladkolistá nebo kadeřavá, libeček, meduňka a bazalka.Tyhle bylinky vyloženě chtějí být ořezáváné. Jednou týdně je dobré 10 procent těchto bylinek ostříhat. Prospívá jim to, jsou pak silnější.

A co bylinky pro krásnou vůni třeba do čaje?

Určitě máta a meduňka.

Také pěstování bylinek podléhá módním trendům. Které jsou teď oblíbené?

Každý rok se něco objeví. Minulý rok to byla stévie, jakožto náhrada cukru. Lidé, kteří chtěli omezit přísun cukru, si ji oblíbili. Nadšení postupně opadlo, tak to asi nebude s tím cukrem tak úžasné. Teď jemísto ní v kurzu lipie, která je trochu drobnější. Samozřejmě bazalka, protože je to ingredience italské kuchyně a k létu patří. V pořadech o vaření kuchaří bylinky rovnou z květináčů ořezávají, třeba tymián nebo rozmarýn.

Nesmíme zapomenout na voňavou levanduli. Lze pěstovat v truhlíku i ji?

Je hodně oblíbená, vyžaduje kamenitější, písčitou půdu. Potřebuje jižní stranu a hodně slunce. Levandule je víceletá bylina, kterou na jaře musíte stříhat a dávat pozor, ať ji moc nepřeléváte. Jejich móda trochu opadá, ale mezitím nám dodavatelé nabízejí nové druhy a barvy, třeba růžové nebo bílé. Levandule je i krásný dárek.

(red)

Příbuzné články