Seberozvoj není maratonský běh

Povídání s mentorkou, kosmetickou poradkyní a terapeutkou Tradiční čínské medicíny Drahomírou Fikáčkovou dnes na téma seberozvoj.

V Oáze Alterna v Ostravě poskytujete mj. terapie, které mají lidem pomoci na složitých životních křižovatkách. Co nás dnes nejvíce trápí?

Trápí nás život sám a to v celé své nekonečné barevnosti. Jednou z lidských vlastností je chronická nespokojenost s vlastním životem a nekonečný strach z čehokoli. Všeobecně nejvíce řešíme vztahy, peníze, vlastní jistoty. Jsou to základní pilíře, které následně ovlivňují naše zdraví. Pokud nejsou v rovnováze, přicházejí úzkosti, deprese, stavy vyhoření, ztráta smyslu vlastní existence, frustrace, neschopnost radovat se, nevěry, rozchody, rozvody. Každý z nás je individuální a co je pro někoho neřešitelný problém, připadá druhému jako naprostá banalitka. V mé terapeutovně si nejčastěji povídáme o vztazích ať už rodinných, partnerských, pracovních a s tím úzce souvisejícím tématem - vztahem sama k sobě. 

Těmito problémy respektive jejich řešením se dnes zabývá mnoho koučů, tématické duchovní literatury, sociální sítě… Jak si mají klienti vybrat?

Ano máte pravdu. Obecně se těmto agitacím říká seberozvoj, transformace, osvícení atd. Přiznám se, že občas mám osypky z některých zaručených receptů jak správně žít, jíst, pít, milovat, objevovat v sobě vnitřní bohyně a bohy, meditací dospět ke svobodě, vystupovat z komfortních zón. Stejně jako ze zaručených osvícených zázračných metod jak se změnit od základu, přetransformovat svou duši i tělo i mysl i ducha svatého. Záměrně teď s odpuštěním nadsazuji, protože lidé jsou velmi důvěřiví a ve chvili, kdy jsou snadno zranitelní, mohou snadno zbytečně zakopnout. Vůbec nechci téma seberozvoje a duchovního vzdělávání znevažovat a dehonestovat, právě naopak. Obdivuji každého, kdo se na tuto náročnou cestu hledání a překonávání sebe sama vydá a hlavně vydrží! Teprve pak a to ještě s velkým „Možná“ je schopen předávat své zkušenosti a vědění s pokorou, s důvěrou a s odvahou, že bude nejen vyslyšen, pochopen, ale i následován. Chtít za každou cenu žít podle chytrých knížek a vysmátých youtuberů je podle mého názoru nadsazené a troufám si říct docela nebezpečné. Zvláště, když se tonoucí stébla chytá.

Jak tomu rozumět?

Není výjimkou - a setkávám se s tímto fenoménem poměrně často, že klienti pod tíhou svých životních problémů a psychického vypětí, kdy procházejí úzkostmi, depresí apod., propadnou tzv. instantní konzumaci všech dostupných zdrojů týkajících se vlastního seberozvoje, transformace, hledání hlubší pravdy, včetně vlastního já. Zcela chaoticky investují do štosů duchovní literatury, začnou počítat svá osudová životní čísla, brodit se v astrologii, zkoumat svá znamení, nuceně meditovat, prodýchávat se podle různých metod – jogou počínaje a WimHofem konče, navštěvují semináře, kurzy, odblokovávají stará traumata, genetické vzorce atd. Nedej bože, když se dostanou k neřízené konzumaci psychedelik. Naloží si na svá pomyslná oslabená záda tunu informací. Počáteční euforie z nových poznání, zvláštních ezoterických zážitků, odpoutání se od reality se poměrně brzy začne měnit v chronickou fyzickou únavu, psychickou frustraci, beznaděj a tudíž ještě větší propad do vlastního pocitu méněcennosti a neschopnosti. To bývá cesta do pekel.

Docela pesimistický pohled?

Vůbec ne! Právě naopak. Jsem velkým příznivcem a propagátorem seberozvoje, duchovního vzdělávání, vnitřní transformace, hledání vlastní hodnoty, objevování svých schopností i limitů. Je to krásná cesta. To vše s velkým ALE! Pokud zrovna prožíváte nešťastné období a zasypete se množstvím teorie i praxe bez řízené spolupráce se zkušeným terapeutem, zaděláte si na problém.

Jak jsem řekla v úvodu, každý z nás má svůj osobní náročný příběh, svůj životní rytmus, své duchovní nastavení a své emoční a mentální schopnosti, které mají v daném věku a situaci přirozené limity. Ty nelze ani přeskočit, ani podlézt. Život nám nedovolí podvádět sebe sama.

Proto v mé Oáze Alterna pracuji s klienty velmi citlivě a pomalu. Společně hledáme nejvhodnější způsob získávání ztracené půdy pod nohama. Pomocí řízené meditace, akupunktury, regresní terapie atd. Krok za krokem učím klienty přijímat tyto nové informace a postupně je implementovat do reálného života. Mé motto je „Mít srdce na dlani, ale rozum v hrsti“.

Je důležité uvědomit si, že cesta osobního seberozvoje je celoživotní náročný proces. Dovolím si citovat úžasného kouče Pavla Morice „Štěstí není pro každého“. Ale jsem přesvědčena, že jít za ním stojí za to!

Přeji všem krásné léto plné lásky, zdraví a radosti ze života.

Draha Fikáčková, Oáza Alterna
www.oazaalterna.cz

Příbuzné články