Rozhovor s Markem Schollerem, kapelníkem bigbandu New Time Orchestra

V předchozím článku o bigbandu New Time Orchestra (NTO) jsme vám představili kapelu, její členy, jakým způsobem projekt vznikl, a že na její nebližší koncert se můžete těšit 4. listopadu v KD TRISIA v Třinci. Dnes si na nás udělal čas kapelník Marek Scholler a měli jsme možnost ho trošku vyzpovídat.

Kdo je vlastně Marek Scholler?

Marek je band leader a vyhledávaný bigbandový hráč působící jako stálý nebo alternující člen v řadě bandů v Brně a okolí. Někdejší student trombonisty, skladatele a aranžera Orchestru Gustava Broma – Mojmíra Bártka. A na co jsme se ho zeptali?

Co bylo prvním impulzem, kdy jste se rozhodl založit svou kapelu a proč big band?

Začnu od konce. Proč big band? Big band, jak už název napovídá, je orchestr větších rozměrů, charakteristický svým standardizovaným obsazením 13-ti dechovými nástroji a rytmickou sekcí. Toto složení umožňuje vytvořit pestrý a energický „sound,“ který posluchače chytí za srdce a jehož jsem bezbřehým fanouškem.

Vlastní kapelu jsem se rozhodl založit asi před šesti lety.  Měl jsem pocit, že v Brně je plno nadaných muzikantů s potenciálem, kterého by byla škoda nevyužít. NTO tvoří špičkoví umělci s praxí z jazzové, popové i klasické hudební scény a nadšení ze společného projektu sdílíme dodnes.

Jaký hudební žánr je NTO vlastní? 

Big band první poloviny minulého století byl spojován především se swingem. V New Time Orchestra je mým záměrem využít tohoto nástrojového složení k interpretaci i jiných žánrů, které tak dostávají úplně jiný rozměr. Repertoár NTO tedy netvoří jen swing, ale také soul, chanson, filmová hudba a skladby známé z muzikálových produkcí. Odvažuji se říct, že každý posluchač si v našem repertoáru "svůj žánr" najde.

Jak často zkoušíte?

Zkoušíme projektově, tzn. že pravidelné zkoušky nemáme, intenzivně zkoušíme před aktuální akcí nebo turné.

Zpěvačkou, která účinkuje s NTO, je populární a talentovaná Hanka Holišová. Jak jste s Hankou navázali spolupráci?

S Hankou jsme se potkávali  již při jiných projektech a jsme oba z Brna. Toto spojení se tedy přirozeně nabízelo. V době, kdy jsme plánovali navázání úzké spolupráce, byla Hanka velmi vytížená, protože současně úspěšně putovala soutěží 'Tvoje tvář má známý hlas.'  Proto jsem rád, že vše vyšlo a velice si vážím naší spolupráce, která funguje velmi přirozeně a pohodově.

Jaké máte plány a ambice do budoucna?

Ambice do budoucna je jasná! Plánujeme vydat autorské CD. V průběhu působení NTO jsem navázal spolupráci s vynikajícími mladými skladateli a aranžery, se kterými tento záměr přeměníme v realitu. Pro tuto aktivitu budu hledat další partnery a pokud by se nějaký koproducent objevil i při čtení tohoto článku, bude určitě vítán. 

Kdo je váš typický fanoušek?

Tak to je různé, protože Hanka je oblíbená jak u teenagerů tak u seniorů, takže publikum máme skutečně široké. Hrajeme pro všechny.

Máte nějaké vysněné místo, kde byste si chtěl s NTO zahrát?

I v tomto mám zcela jasno. V zásadě pro všechny umělce je nejvyšší metou legendární Carnegie Hall v New Yorku. Já jsem v tomto případě výjimkou. Pro mě osobně je nejlákavější sál jednoznačně Sydney Opera House. Tato stavba mě ohromuje svojí architekturou, řekl bych, že je to jeden z největších architektonických skvostů, které vznikly, a tedy hrát právě v tomto sále je pro mě největší sen.

Jak je náročně termínově sladit tak velký počet lidí, zejména na zkoušky?

Na tohle se raději ani neptejte, je to náročné, ale to že jsme neustále na scéně znamená, že se mi to zatím vždycky podařilo.

Jaký je váš nejhezčí zážitek z vystoupení?

Nejhezčí zážitek přichází pravidelně a je to závěrečný standing ovation. Naše koncerty bývají pravidelně vyprodané a energie, kterou nám publikum po koncertě vrací, je neuvěřitelná. Z toho až běhá mráz po zádech. To je zároveň to největší ocenění za velké množství práce, která každému koncertu předchází.

Stal se Vám na vystoupení nějaký „trapas“, na který dodnes s úsměvem vzpomínáte?

Ano i trapas se přihodil. Máme v repertoáru swingovku Tisket Tasket, která pojednává o ztracené žluté kabelce. Hanka nás pravidelně v průběhu koncertu veřejně „plísnila”, že žádnou takovou kabelku ještě od nás neobdržela. Tento původně vtip jsme se rozhodli na koncertě v brněnském Sono centru přetavit v realitu a kabelku jsme Hance koupili. Kabelku kupoval kolega a předával jsem ji na jevišti já. Abych věděl, kolik kolegovi dlužím, nechal mi v kabelce i účtenku, které jsem si ovšem nevšiml a kterou Hanka našla a samozřejmě prezentovala publiku. Takže v tomto případě se jednalo o trapas hned dvojitý.  

V čem jste jiní, v čem jste jedineční?

Myslím, že naše vystoupení je malým vytržením z rutiny a povinností všedních dní. Výběrem oblíbených songů, které posluchač zná a jsou všeobecně oblíbené navodíme příjemnou pohodovou uvolněnou atmosféru a 18ti členný „gang“ tomu dodá grády. Hanka je nejen výbornou zpěvačkou, ale i skvělou moderátorkou, takže o smích, příjemný prožitek a nával pozitivních emocí není skutečně nouze.

Kde Vás posluchači letos mohou vidět/slyšet účinkovat?

Letos máme před sebou ještě tři koncerty a to v Kuřimi 21.10., Třinci 4.11. a v Chrudimi 25.11. V novém roce pak bude následovat plesová sezona, takže se potkáme při mnoha tanečních příležitostech a budou už také známy další termíny koncertních vystoupení na jarní a letní sezonu. Vše můžete sledovat na našich stránkách www.newtimeorchestra.cz

Děkujeme za čas Marku Schollerovi, jehož srdce patří jednoznačně hudbě a kapele, se kterou se snaží bavit nás diváky nejen populárními oblíbenými kousky v bigbandovém provedení, které již tak velkému hitu dodá ještě větší grády, tak o hudební osvětu a zařazení skladeb, které nedají spát ani náročnému posluchači. (mabys)

Příbuzné články