Speciální miniponorka na čas zakotvila v Hornickém muzeu

V Hornickém muzeu v Ostravě – Petřkovicích může nyní vidět unikátní exponát - miniponorku MiniROVER II, která hrála důležitou roli při objasňování tzv. orlických vražd, tedy kriminálních případů z 90. let 20. století, kdy se ve Vodní nádrži Orlík našlo několik sudů s lidskými ostatky. Ponorka je součástí zážitkového okruhu nazvaného „S haviřem na šichtě!“ i klasických prohlídek. V muzeu zůstane do 10. záři 2023.

Slavnou miniponorku si potápěči z Hlavní báňské záchranné stanice v Ostravě pojmenovali „Columbo One“. A to právě pro její zapojení do objasňování orlických vražd, kde měla svou premiéru. Stroj americké výroby má dva pontony (plováky), které se podílejí na vytváření vztlaku plavidla a také umožňují větší stabilitu a případné připojení přídavných zařízení (např. mechanické ruky). Ponorka je ovládána operátorem z hladiny. Pohybovat se může až v hloubce 304 metrů, do které si svítí výkonnými halogenovými světly. Pohon zajišťují vrtulové motory umožňující pohyb vpřed a vzad, boční pohyby a klesání či stoupání.

Pořadatelé připomínají, že prohlídkový okruh S haviřem na šichtě, není vhodný pro děti do 12 let. „U prohlídky ponorky doporučujeme, a to i s ohledem na známé okolnosti jejího použití na Orlíku, návštěvu spíše až od 15 let,“ sdělil ředitel Hornického muzea Ján Hlobil.

Vstupenky na zážitkový program S haviřem na šichtě! je možné pořídit předem na stránkách www.dolnivitkovice.cz/hornicke-muzeum. Kapacity prohlídek jsou omezené. Zážitkový program S haviřem na šichtě! lze navštěvovat až do 10. 9. 2023 vždy v sobotu ve 14:00 a v době Setkání hornických měst a obcí ČR také mimořádně v pátek 8. 9. a neděli 10. 9. 2023 (opět ve 14:00). O zážitkovém programu jsme již informovali zde

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: kudyznudy.cz)

Příbuzné články